Joi 24 iunie, ora 20.00
Johannes Brahms şi Norbert von Hannenheim
Integrala pieselor pentru pian şi violă
Născută la Iaşi în România, Aida-Carmen Soanea emigrează în Germania în 1987. Numărându-se printre artiştii cei mai premiaţi în urma concursurilor internaţionale, este în egală măsură laureată a fundaţiilor culturale Marie Luise Imbusch Stiftung, Jütting Stiftung şi Förderkreis Jugend Musiziert, fundaţii care i-au susţinut parcursul artistic în perioada 1992 -1997.
Din 1997, Aida-Carmen Soanea este membră a Fundaţiei Universitare Germane. La cererea maestrului italian Claudio Abbado, care recunoaşte în ea o altistă de excepţie, obţine o bursă de participare în calitate de primă-violă a Orchestrei Tinerilor „Gustave Mahler ", ceea ce îi permite să cânte sub bagheta celor mai mari dirijori precum Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Osawa…
Pianist şi dirijor, Igor Kamenz începe în 1974 să studieze arta dirijorală cu Arnold Katz la Scoala de Muzică din Novossibirsk, violonul cu Sachar Bron, iar pianul cu Marie Lebensohn la Conservatorul din acelaşi oraş. Timp de mai mult ani studiază cu Vitaly Margulis şi Sergiu Celibidache. Câştigă 18 premii internaţionale de pian.
Igor Kamenz, pe care criticii îl califică drept Wunderpianist (pianistul minune ) şi pe care îl apreciază pentru „sunetul său profund romantic" (Attila Csampai în Stereoplay), cucereşte prin stilul său profund personal, căci pentru el virtuozitatea nu este un scop, ci un mijloc de a transmite un mesaj profund.
Norbert Von Hannenheim s-a născut la Sibiu în 1898. Moare în Polonia în 1945, imediat după război. Acuzat că ar fi compus ceea ce propaganda epocii numea Entartete Kunst – artă denaturată, este închis într-un câmp de exterminare nazistă pentru bolnavi mintali.
In program: Johannes Brahms – cele două sonate opus 120 şi Norbert von Hannenheim – două sonate şi o suită de trei piese din concert.
Rezervări la 01 47 05 15 31.
Ambasada României în Franţa
Salle byzantine du Palais de Béhague
123 rue Saint-Dominique, 75007 Paris
(M° Ecole Militaire)