În data de 13 octombrie, începând cu orele 15.00, la Academia de Teatru din Shanghai, Institutul Cultural Român de la Beijing organizează evenimentul „Recital - Domnule și frate Eminescu - și dramaturgia românească contemporană".
Recitalul va fi susținut de către domnul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca" din Sibiu, iar domnul Vicențiu Rahău, consultant artistic la Teatrul „Radu Stanca", selecționer și coordonator (indoor) al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va susține prezentarea „Dramaturgia românească contemporană".
Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Academia de Teatru din Shanghai.
Recitalul „Domnule şi frate Eminescu" este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, explorând legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi mari artiști români. Spectacolul afirmă dimensiunea umanistă și creatoare a spiritualității române, văzută ca matrice pentru sufletul popular românesc.
Recitalul este compus din fragmente ale scrisorilor și scrierilor lui Ion Creangă („Amintiri din copilărie") și din versuri ale poeziilor lui Mihai Eminescu („Speranța", „Glossă", „Trecut-au anii", „Revedere", „Alei mică, alei dragă", „Urât și sărăcie"), a unei poezii aparținând de Marin Sorescu („Noi, ce îngrozitori de mari") și a unei poezie a lui Anton Pann („Povestea vorbei"). Spectacolul este un omagiu adus marelui nostru poet național.
De asemenea, domnii Constantin Chiriac și Vicențiu Rahău vor participa la cea de-a 18 ediție a China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), organizată de către China Theatre Association în parteneriat cu Ministerul Culturii din China, în perioada 11 - 15 octombrie 2016.
Domnul director Constantin Chiriac este invitat special să țină un discurs, în cadrul ceremoniei de deschidere a CSIAF, despre Festivalul Internațional de la Sibiu. În cadrul prezentării sale, se vor discuta și aspecte ce țin de strategiile de promovare, de continuare și dezvoltare a festivalului din Sibiu.
Directorul teatrului sibian va participa la un „Pitch Session", în vederea susținerii unei prezentări a spectacolului „Faust" în fața celor mai importanți operatori culturali din Asia.
Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, împreună cu domnul director Constantin Chiriac vor stabili cu gazdele coordonatele spectacolului „Faust" din 2017.
Domnul Vicențiu Rahău se va întâlni în perioada 12-25 octombrie, la Shanghai, Wuzhen, Suzhou, Xi'an si Beijing, cu 20 de reprezentanți ai celor mai importante festivaluri de teatru din lume, în vederea promovării spectacolelor românești pe scena renumită a artelor spectacolului din China.
China Shanghai International Arts Festival (CSIAF), înființat în 1999 este unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din China.
Festivalul cuprinde prezentări, spectacole de teatru, de arte vizuale, de muzică, de dans, o serie de forumuri, seminarii și activități culturale deschise publicului larg.
ICR Beijing va contribui la continuarea și dezvoltarea relațiilor culturale dintre China și România, unul dintre rolurile sale fiind, de altfel, promovarea și mediatizarea teatrelor din România, a spectacolelor și nu în ultimul rând al artiștilor noștri.
Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca" Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012).
A absolvit U.A.T.C.-ul la Bucuresti, în 1980, obținând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat, după 1990, trei diplome în Management Cultural: la Agenția de Informații a S.U.A., în 1996, la Hull University în Marea Britanie (1998-1999), precum și la Virginia Commelty University Richmond, în 1999.
Din 2006, este doctor în teatru cu teza "Poezia ca spectacol", susținută la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008, i se acordă titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University.
A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, se numară "Moromeții" (regia Stere Gulea) și "Croaziera" (regia Mircea Daneliuc).
Constantin Chiriac a fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru "Cel mai bun manager de teatru din România", merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), Premiul Hotel, Tourism and Leisure Investment Conference în cadrul Excellence Awards Ceremony 2014, a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc 2014 și a primit Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național, în cadrul Aspen Leadership Gala 2014.
Este profesor universitar la Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității "Lucian Blaga" Sibiu. A susținut cursuri la Virginia Commelty Univesity Richmond, New York University, U.C.L.A. - Los Angeles, Moncton Universty - Canada, Hull University - Anglia, London Institut - Anglia, LISADAC Rabat - Maroc, Academie de Théâtre de L'Union Limoges - Franta, Academia de Teatru din Ulm, Academia de Teatru din Sankt Petersburg - Rusia, Academia de Teatru din Yerevan - Armenia, Universitatea din Manilla - Philipine, Academia de Teatru din Zagreb - Croația, Universitatea din Cagliari Sardinia - Italia, Universitatea Hassan al II-lea din Casa Blanca - Maroc, Virginia Commenwelth University Richmond, Universitatea Catolică din Santiago de Chile și altele.
Vicențiu Rahău, consultant artistic la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, selecționer și coordonator festival (indoor) la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fost asistent regie, marketing, producție, la Théâtre les Ateliers, Lyon, Franța este actor, regizor și asistent de regie a numeroaselor piese din repertoriul teatrului sibian, dar și al altor teatre: „O poveste japoneză"(regia Yasuda Masahiro), „Visul unei nopți de vară", „Ispita Cioran" și „Ghidul copilăriei retrocedate" (regia Gavrii Pinte), „Macbeth" (regia Gavrii Pinte), „Les Faux" (Théâtre de L'Elysée, Lyon, Franța), „Faire l'amour est une maladie mentale qui gaspille du temps et de l'energie" (regia Gilles Chavassieux, la Théâtre les Ateliers, Lyon, Franța „Les Invisibles" (regia Fabienne Brugel, CIE Théâtrale NAJE, Paris, Franța).
Este absolvent de Master în Studii Teatrale, Artele spectacolului, Universitatea Lyon (Lyon, Franța), licențiat în Studii Teatrale, Artele spectacolului, Universitatea Lyon (Lyon, Franța, 2008) și în filosofie la Institutul Aloisianum, Padova, Italia (2005), absolvent al Cursului intensiv de interpretare scenică, www.teacirt.it, Milano, Italia, al Atelierului „De la cuvânt la acţiune", susţinut de prof. dr. David Esrig la Bucureşti, al Cursului de interpretare scenică, Padova, Italia, al Cursului de actorie pentru teatru de stradă, Napoli Italia. A finalizat „Studii de formare de cultură generală, filosofică şi spirituală în Ordinul iezuiţilor", Cluj şi Iaşi.