Prelegere Juliana Maxim: „Forța motrice a dezvoltării. Țărani, muncitori și tractoare în anii ’50”

Forța motrice a dezvoltării: Țărani, muncitori și tractoare în anii ’50
Juliana Maxim

Eveniment în limba engleză. Live stream pe Facebook.

Forța motrice a dezvoltării, prelegerea conexă expoziției Revoluția rece, este dedicată relației sat-oraș în anii ’50, folosind în principal exemple din România. Juliana Maxim va povesti despre schimbările survenite în raportarea la muncă atât la sat, cât și pe marile șantiere ale socialismului. Vom afla cum trecerea de la agricultura tradițională la industria modernă și transformarea țăranilor în muncitori au fost însoțite de încercarea de a concilia aspectele dezumanizante ale mașinilor (cum ar fi tractorul sau macaraua) cu experiențele intime ale societății.

Dr. Juliana Maxim – profesor la Universitatea din San Diego, predă istoria arhitecturii. Se specializează pe arhitectura și urbanistica secolului al XX-lea în țările Europei de Est. Sfera de interes cuprinde istoria practicilor estetice, de la fotografie la urbanistică, în perioada comunistă a statului român, precum și istoriografia larg înțeleasă a socialismului. Este autoarea volumului The Socialist Life of Modern Architecture: Bucharest, 1947–1965.

Eveniment conex expoziției Revoluția Rece. Societățile Europei Est-Centrale în fața realismului socialist, 1948-1959, 27.05 – 19.09.2021, Galeria Națională de Artă Zachęta de la Varșovia.