Portul românesc

În perioada 24 octombrie – 1 noiembrie 2018, la Beijing și la Shanghai, s-a desfășurat proiectul „Portul românesc”. Proiect în cadrul căruia au fost invitați doamna Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă și artiștii populari Cristina Delciza Mareș și Robert Constantin Mihaiu.

La Beijing invitații au participat la expoziția Colorful World (25 – 28 octombrie), expoziție care are o secțiune dedicată ambasadelor și institutelor cultural acreditate în capitala Chinei, expoziție ajunsă la cea de a treia ediție, ICR Beijing fiind la cea de a doua participare. Expoziția a fost dedicată statelor aflate în proiectul „O centură, un drum”.

În standul țării noastre au fost expuse costume populare feminine din zonele Pădureni – Hunedoara, Muscel și Buzău și un costum de fetiță din zona Buzău, covoare de lână și din fir din păr de capră și fluiere, exponatele făcând parte din colecțiile invitaților.

În cadrul expoziției doamna Doina Ișfănoni a ținut o prelegere cu tema „Portul românesc de sărbătoare – Marcă a identității naționale”, cei doi artiști populari purtând în timpul prezentării costume tradiționale astfel încât publicul prezent să poată admira în realitate frumusețea și diversitatea costumelor populare românești. Publicul prezent la prelegere a primit din partea invitaților ilustrate cu costume populare din diverse regiuni ale României.

La Shanghai, în data de 30 octombrie, la Facultatea de Design Vestimentar, a avut loc prelegerea „Portul românesc de sărbătoare – Marcă a identității naționale”, prelegere susținută de doamna Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă. Artiști populari Cristina Delciza Mareș (țesătură cu fir din păr de capră) și Robert Constantin Mihaiu (realizarea instrumentelor de suflat din lemn) au susținut ateliere cu studenții.

Cei 150 de participanți au avut ocazia să admire costumele populare românești și să interacționeze cu meșterii popularii, care au purta costume tradiționale din zona Buzăului, iar o studentă a facultății s-a oferit voluntară să poarte un costum din zona Hunedoarei – pentru a putea exemplifica asemănările în ceea ce privește compoziția costumelor, dar și deosebirile regionale.

Dr. Doina Ișfănoni este istoric și teoretician de artă, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A lucrat ca cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti”, în perioada 2006 – 2010 având funcția de director științific. În perioada 2007 – 2018 a fost membru în Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

Cristina Delciza Mareș este artist popular specializat în tehnica țesutului cu fir de lână de capră. De-a lungul anilor a participat la numeroase târguri și expoziții în țară și în străinătate (Franța, SUA, Belgia, Oman, Iordania, Cuba, Marea Britanie, Italia, Turcia, Canada și China). Provine dintr-o familie de meșteri populari din zona Buzăului, învâțând arta țesutului încă din copilărie de la mama și bunica sa.

Robert Constantin Mihaiu este artist popular specializat în tehnica cioplitului în lemn. A participat la festivaluri și târguri naționale și internaționale (Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria și China). Provine dintr-o familie de meșteri populari. Este și interpret de muzică populară, cântând la fluier, caval, ocarina și cimpoi.