"Pace prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara” 20 martie 2024

Institutul Cultural Român de la Beijing vă invită la deschiderea expoziției, "Pacea prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara", pe 20 martie, de la ora 11:00, la Galaxy SOHO. Această expoziție propune o retrospectivă a celor mai importante creații și publicații ale lui Tristan Tzara și ale celorlalți avangardiști de faimă universală (Francis Picabia, Marcel Duchamp, André Breton, René Magritte, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp, Marcel Iancu etc.) prezentând peste 100 de exponate, postere meticulos reproduse, desene, lucrări grafice și fotografii de epocă, alături de creații și publicații avangardiste pe tema păcii.

Miscarea DADA a apărut în 1916, ca reacţie împotriva primei conflagraţii mondiale şi împotriva naţionalismului care a definit epoca. Contextul instabil al epocii, a determinat un număr mare de artişti, scriitori şi intelectuali – în special de naţionalitate română, franceză şi germană – să se refugieze în Elveţia, ţară care şi-a păstrat neutralitatea. Contribuția lui Tristan Tzara, precum și a altor artiști români, a fost crucială în definirea mișcării Dada ca un răspuns creativ și contestatar la absurditățile războiului și ale societății contemporane. Prin experimentele lor lingvistice și vizuale, au destabilizat normele artistice și au ridicat întrebări despre rolul artei și al artistului în societate, o abordare care rămâne profund relevantă în confruntarea cu dilemele lumii moderne. Astfel, Dadaismul, îmbogățit de inovațiile românești, oferă un cadru prin care arta poate continua să conteste și să reflecteze critic la crizele societății actuale, subliniind puterea artei de a provoca gândirea critică și schimbarea.

Realizată în colaborare cu Arhivele Internaționale Dada de la Biblioteca Universității Iowa, SUA și cu sprijinul Institutului Francez, expoziția face parte din seria de evenimente „La Mois de la Francofonie” în China. Expoziția va dura o lună, de pe 20 martie până pe 20 aprilie, invitând toți iubitorii de artă să afle mai multe despre rolul artiștilor români în mișcarea avant-gardistă europeană.

Detalii Eveniment:

Data: 20 martie 2024 (miercuri)

Ora:10:30 - 11:00 Înscriere

11:00 - 13:30 Ceremonia de Deschidere și Recepție

*11:30 – Proiecție Specială "Opinci" (2019, Anton Groves/Damian Groves) în română, cu subtitrări în franceză și chineză

Locație: ICR Beijing, Galaxy SOHO, Clădirea A, Etajul 1, 10125-27

*Expoziția va fi însoțită de o scurtă proiecție a scurt-metrajului de animație "Opinci" (2019, Anton Groves, Damian Groves), o dramă animată bazată pe o poveste adevărată despre un globetrotter şi un tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor. Filmul este bazat pe povestea reală a lui Dan Dumitru, care în 1910, în perioada când studia la Paris, a acceptat provocarea creată de Clubul de Turism din Franța de a parcurge 100.000 de km cu piciorul în jurul lumii.

Vă așteptăm cu drag!

#ExpozițieDadaism #TristanTzara #PaceaPrinArtă #EvenimentCultural #ICRBeijing #IstoriaArtei #ArtăAvangardă