Locomotiva Jazz cu vagoane din România, Germania, Slovacia şi Ungaria
- ultima cursă în 2011 - În luna noiembrie, Institutul Cultural Român la Budapesta organizează la Budapest Jazz Club (1088 Budapest, VIII. Múzeum utca 7) ultima călătorie muzicală a Locomotivei Jazz pe 2011, de această dată cu vagoane din România, Germania, Slovacia şi Ungaria. Participă: Paul Weiner, pian (RO şi D), Imre Kőszegi, tobe (H) şi Robert Ragan, contrabas (SK) cu sprijinul Institutului Slovac din Budapesta.
Concertul de la Budapesta va avea loc în data de 24 noiembrie 2011, orele 21.00 iar cel de la Seghedin pe 25 noiembrie, orele 19.00 la Grand Cafe Cinema, Deák Ferenc u.18.
PAUL WEINER Pianist şi compozitor născut la Timişoara – unul din pionierii jazzului românesc din anii 60 – 70. Având la bază o solidă cultură muzicală clasică, îşi continuă studiile de jazz şi improvizaţie devenind un strălucit improvizator. Până la plecarea sa din ţară a participat la toate festivalurile importante din România (Ploieşti, Sibiu, Bucureşti).
După ce se stabileşte în Germania, în 1977, apare alături de marii solişti germani (Gustl Mayer, Jochen Brauer, Klaus Koop) şi americani (Tony Horowitz, John Mayen) precum şi de trioul lui la numeroase festivaluri şi spectacole de jazz. În anii 90 înfiinţează împreună cu Puba Hromadka Festivalul de Jazz Gărâna-Brebu (România).
Paul Weiner figurează printre valorile autentice al jazzului românesc.
IMRE KŐSZEGI Bateristul Imre Kőszegi s-a născut pe 6 decembrie 1944 la Budapesta şi a absolvit Conservatorul „Bartók Béla" cu specializarea baterie. Kőszegi este unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai marii generaţii jazz din Ungaria şi un participant permanent în circuitul jazz din Ungaria şi de peste hotare. Pe lângă activitatea lui de muzician şi compozitor este şi pedagog. Prima lui formaţie Kőszegi Rhythm and Brass a fost înfiinţată în 1975, iar în 1980 a luat naştere formaţia lui internaţională compusă din Jack Gregg (basist), Zbigniew Namyslowski (saxofonixt) şi Gárdonyi László (pianist). Kőszegi a mai concertat împreună cu formaţiile Super Trio şi The Creative Art Ensemble respective muzicieni ca Frank Zappa, Joe Diorio, Biréli Lagréne, Jimmy Owens, Christian Escoudé, Chico Freeman, Larry Coryell, Trilok Gurtu, Teddy Wilson, Steve Grossman, Biréli Lagrène, Albert Mangelsdorff, Fritz Power, Harry Sokol şi mulţi alţii.
.
ROBERT RAGAN
Absolvent al Conservatorului din Žilina, Slovacia, la vârsta de şapte ani îmbrăţişează pianul ca instrument, însă în 1978 se reprofilează pe contrabas. Între 1986 – 1995 cântă muzică pop, după care, în 1996 devine membru permanent în cadrul orchestrei Operei de Stat din Banská Bystrica, Slovacia şi treptat se dedică jazzului. Între 1995 şi 1998 devine membru al grupului de jazz Swing Q şi înregistrează primul album în 1998. Concertează la festivaluri şi concerte internaţionale. Este laureat cu premiul Ladislav Martoník, ca urmare a "activităţii pe termen lung pentru popularizarea şi dezvoltarea muzicii de jazz din Slovacia" Unul dintre cei mai importanţi contrabasişti slovaci ai momentului, Ragan a mai participat la Locomotiva Jazz în aprilie 2011, cu ocazia concertului inclus în desfăşurătorul evenimentului EUNIC DAY, de la cinematograful Urania, alăturându-se unui grup valoros de muzicieni internaţionali. ICR Budapesta a fost reprezentat în acest "supergrup" de renumitul toboşar Eugen Gondi.