„Comunitatea evreiască, educația religioasă iudaică din România cunoaște o perioadă de revigorare” – a opinat Rafael Shaffer, prim rabinul Federației Comunităților Evreiești din România, în cadrul celei mai recente ediții a „Cafenelei Românești” online. Evenimentul, organizat de ICR Tel Aviv, intitulat „Întreabă-l pe rabin!” a avut loc în data de 28 iulie, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv (https://www.facebook.com/icr.telaviv/). Vorbind despre o comunitate care în anii ’70 număra câteva zeci de mii și care în prezent este redusă la aproximativ șapte mii, conducătorul spiritual al comunității evreiești din România a subliniat creșterea interesului în rândul membrilor față de credința iudaică. „Azi sunt mult mai mulți în categoria celor de 40-50 de ani, care sunt atașați de iudaism, decât în grupul celor de 80 de ani. Când eram copil, era exact invers” – a descris situația rabinul Shaffer.
Organizată în preajma sărbătorii evreiești Tisha B’Av, Ziua dărâmării templelor, discuția – moderată de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv – a inclus subiecte precum: comunitățile evreiești din România și viața de cult, lăcașurile de cult din România și rolul sinagogii în credința evreiască, însemnătatea zilei de Tisha B’Av și obiceiurile evreiești specifice acesteia, păstrarea și protejarea moștenirii culturale și istorice a comunităților.
Cu această ocazie, prim rabinul a enumerat câteva comunități din România unde se oficiază periodic serviciul religios cu câte cel puțin zece enoriași – printre care București, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Iași, Botoșani – și a vorbit despre sinagogile din aceste localități care funcționează și azi ca lăcașuri de cult (printre care Templul Coral din București), precum și despre cele în care nu se mai oficiază rugăciuni de multe decenii, din lipsă de enoriași. Totodată, Rafael Shaffer a menționat că, prin grija Federației Comunităților Evreiești din România, condusă de dr. Aurel Vainer, în ultimii ani au fost renovate peste 20 dintre aceste sinagogi, mare parte din fondurile utilizate fiind fonduri publice, alocate de autoritățile centrale sau locale din România.
Un alt punct al discuției l-a constituit faptul că, în perioada izolării cauzate de Covid-19, serviciul religios oficiat la Templul Coral este transmis și în spațiul virtual, prin intermediul internetului, astfel ajungându-se la sute de enoriași evrei, care altfel nu ar fi putut participa.
În ceea ce privește fenomenul antisemitismului din România, rabinul Shaffer a subliniat că nu a avut experiențe de acest fel în cei nouă ani de când s-a întors în România, după aproape patru decenii de absență, antisemitismul resimțindu-se aproape exclusiv în spațiul virtual. Întrebat despre cum vede viitorul comunității evreiești din România, s-a arătat foarte optimist, prevestind o viață religioasă și comunitară mai vie decât cu decenii în urmă, când comunitatea era încă numeroasă.
Rafael Shaffer s-a născut în 1957 la Arad într-o familie de supraviețuitori ai lagărelor din Transnistria. În Israel, unde a ajuns în 1972, a urmat liceul afiliat Universității din Tel Aviv și s-a înrolat în armată ca informatician. În paralel a început studiile serale de matematică și informatică la Universitatea Bar-Ilan pe care le-a întrerupt în favoarea studiilor la Yeshiva. În anul 1985, după opt ani în serviciul armatei, la început ca militar și apoi ca civil, a început să își dedice întreaga zi studiului Torei la Yeshiva. În anul 2011 a fost atestat de către profesorii săi ca rabin și a început să activeze în această calitate în cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. În anul 2017 a fost numit Prim Rabin al Federației Comunităților Evreiești din România.
Tisha B’Av, Ziua dărâmării templelor sau Ziua a 9-a a lunii Av (în ebraică תִּשְׁעָה בְּאָב) este o zi de post în religia iudaică, împreună cu alte trei posturi, în amintirea distrugerii Templului din Ierusalim – a celui dintâi Templu – în anul 586 î.e.n, de către babilonienii conduși de regele Nabucodonosor, și a celui de-al doilea Templu – în anul 70 e.n., de către romanii sub ordinele lui Titus. În această zi se ține postul cel mai greu dintre cele patru posturi în amintirea distrugerii Templului și este singura zi din an în care nu se studiază Tora.