Întâlniri românești la Niepodległa. Miejsce Spotkań în Parcul Łazienki din Varșovia

intalniri romanesti la Niepodlegla Miejsce Spotkan in Parcul lazienki din Varsovia

Sezonul Cultural Polonia-România este o ocazie pentru publicul varșovian de a cunoaște limba, cultura și natura României.

ICR Varșovia, în colaborare cu Institutul „Adam Mickiewicz”, organizează cinci întâlniri pe teme românești în Parcul Łazienki, la Niepodległa. Miejsce Spotkań.

  • Sâmbătă, 10 august, de la ora 13.30 – Julia Obrzut va face o introducere despre bogăția culturală, etnică, arhitecturală, naturală și chiar lingvistică a României. Julia Obrzut este absolventă de filologie a Universității Jagiellone, pasionată de Munții Carpați, fascinată de cultura și limba română. Călătorește des în România, de unde se întoarce cu inspirație pentru materiale didactice și povești despre mituri, legende și obiceiuri românești, pe care le împărtășește publicului pe site-ul https://opowiescizrumunii.pl
  • Marți, 13 august, de la ora 21.00 – proiecția filmului „România neîmblânzită”. (r. Thomas Barton-Humphreys)

Dincolo de forfota orașelor, există o viață naturală fabuloasă. Neștiute de nimeni, milioane de plante și animale dau un spectacol plin de măreție, grație, ferocitate, candoare, umor. Filmul documentar „România neîmblânzită” este o incursiune de 90 de minute în acest univers uimitor, zonele de interes major fiind Munții Carpați și Delta Dunării. Imaginile îți taie respirația, informația științifică despre floră și faună e bine dozată, muzica a fost compusă anume pentru peliculă. Sunt lucrurile care explică și popularitatea neobișnuită a producției. La scurt timp după lansarea sa, în primăvara anului 2018, „România neîmblânzită” a devenit cel mai de succes film documentar intrat în cinematografele autohtone după 1989. Premii: Trofeul de argint pentru „Lupta împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franța, iunie 2019); Marele Premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019); premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020).

  • Marți, 20 august, de la ora 21.00 – proiecția filmului „Oamenii drumului: Terra Banatica” (r. Mircea Gherase)

Este primul documentar de lungmetraj de pe Via Transilvanica. Filmul surprinde realizarea traseului de pe teritoriul județului Caraș-Severin și mai mult decât orice, îi pune în lumină pe oamenii care sunt parte din poveste: de la primari la drumeți, de la voluntari la ambasadori, urmărește aventurile din spatele unui drum de lungă distanță.

  • Sâmbătă, 24 august, de la ora 13.30 – Julia Obrzut va susține un atelier introductiv despre limba română. Sunteți invitați să învățați elementele de bază ale limbii române și câteva fraze utile atunci cand vizitați Bucureștiul sau o stațiune de la Marea Neagră. Veți putea descoperi pronunția, fraze de bază și cuvinte surprinzător de familiare care au venit în limba română din limbile slave. Julia Obrzut va povesti fapte și fragmente interesante din istoria bogată a limbii române, care de secole s-a dezvoltat în vecinătatea și sub influența limbilor slave, maghiară și turcă.
  • Joi, 29 august, de la ora 18.00 – concertul trupei Czarnina

Czarnina este un grup de artiști care se inspiră din sunetele etnice tradiționale ale Orientului. Muzicienii reinterpretează melodiile tradiționale românești, balcanice și din Orientul Mijlociu. La concertul lor veți auzi piese cântate în diferite limbi și dialecte, care se remarcă prin expresia lor puternică și sonoritățile caracteristice. Nina Kodorska - voce, instrumente de percuție; Patryk Walczak - acordeon; Oliwier Andruszczenko - clarinet, saxofon; Hipolit Woźniak – chitară.