Fotografii: Muzeul Taranului Roman
Obiecte de artizanat autentice de la Muzeul Taranului Roman: covoare, perne, fete de masa, lenjerie, prosoape - toate din camera buna - intr-o expozitie care ajunge la radacinile culturii si traditiilor romanesti.
Romanii isi pastreaza comorile in casa. Pentru orice taran roman instarit este de nelipsit o camera cu lucruri de pret, o camera buna, asa-numita ruda, plina cu tesaturi lucrate manual, haine, covoare, obiecte care sunt expuse, dar niciodata folosite. Aceasta este zestrea femeii, iar pastrarea ei este o chestiune de mandrie si presupune o munca istovitoare. De doua ori pe an aceste obiecte de pret sunt scoase afara pentru a fi curatate si improspatate. Sunt spalate la rau, agatate pe franghia de rufe, calcate, tratate impotriva moliilor si etalate din nou in camera buna. Toate aceste proceduri pot dura si cate o saptamana; cum se spune, trebuie sa muncesti din greu pentru a avea o camera buna. Camera buna, asa-numita ruda din nordul Romaniei, este ea insasi o expozitie. O expozitie a celor mai bune si mai frumoase obiecte pe care le poseda familia. Tehnica de expunere, daca se poate vorbi despre o tehnica, consta in ingramadirea obiectelor. Cu cat camera buna este mai ticsita, cu atat este considerata mai frumoasa: covoare, perne, fete de masa, lenjerie, prosoape, icoane, farfurii pictate....cu cat mai multe cu atat mai bine! Aceasta expozitie imprumuta din lumea satului o forma de etalare pe care taranul nu o considera ca atare. Agatarea pretioasei zestre a familiei pa franghia de rufe nu este o modalitate de a o etala; este doar un ritual anual necesar. Cu toate acestea, strainul, etnograful, este fascinat de aceasta etalare a tesaturilor pe franghie. Acolo el/ea poate vedea si simti detaliile fine, firul de ata, modelele colorate, panza de in lucrata manual. Lucrurile de valoare din camera buna pot fi admirate in acest fel o singura data pe an. In restul anului, ele sunt ascunse privirii, unul deasupra celuilalt, in muzeul aglomerat pe care-l reprezinta camera buna.
Aveti ocazia sa le admirati de aproape. Nu ezitati sa le atingeti daca simtiti nevoia, insa nu uitati ca frumusetea lor sta in fragilitate si vechime. (Muzeul Taranului Roman)
Seara se va deschide cu lansarea cartii Un fir de marar si cerul albastru, de Sanda Nitescu - in prezenta autoarei si a traducatoarei Josephine Bacon. Cartea a fost publicata in 2007 de Pholiota Publications, iar in 2008 a castigat premiul London Gourmand Awards pentru cea mai buna traducere.
Cand am descoperit aceasta carte, am fost fermecata de stilul evocativ al autoarei si de descrierile atat de vii ale vietii sale din Romania. Personajele care au avut un rol in crearea si consumarea acestor feluri de mancare, cu aromele si parfumurile lor, sunt evocate intr-o serie de scrisori catre o prietena din Franta. Autoarea reinvie viata de familie din Romania anilor 1950, in portretele membrilor familiei sale, pe care ii descrie prin ochii senzoriali ai unui pictor. Rezultatul este o puternica reminiscenta, un rezervor de amintiri vibrant si evocator, prin care autoarea prezinta tarii ei adoptive aceasta lume pierduta. Prin intermediul acestor scrisori catre un prieten imaginar, ea oscileaza intre cele doua culturi. Cartea este o combinatie de trecut si prezent, comparand si contrastand momentele ei cele mai fericite si permitand cititorului sa recreeze o parte din ele prin intermediul delicioaselor retete. Josephine Bacon (Pholiota Publications)
Cand: Vernisaj: 14 septembrie 2009, 7 pm; Expozitia continua pana pe 25 septembrie 2009, 10 am - 5 pm Unde: Institutul Cultural Roman Londra Intrarea: libera.