Eminescu, eter în sufletul popurului chinez - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional în limba română

În data de 16 iunie 2016 pe site-ul Radio China Internațional în limba română a apărut un articol despre comemorarea lui Mihai Eminescu la Beijing. În cele de urmează afișăm conținutul articolului:

"Versurile marelui poet român, Mihai Eminescu au fost recitate, miercuri, la Catedra de limba română a Centrului de Studii pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing. Institutul Cultural Român din capitala Chinei, împreună cu Catedra de limba română, au organizat o manifestare culturală la împlinirea a 127 ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional al României. La eveniment au participat cei mai importanţi traducători românologi, marcanţi mai ales în domeniul cercetării şi traducerii operelor eminesciene, precum prof. univ. dr. Feng Zhichen, profesor - jurnalist Luo Dongquan, reputatul profesor şi românist Xu Wende. Cei mai importanţi promotori ai culturii româneşti în China au vorbit despre personalitatea marelui poet, despre frumuseţea şi sensibilitatea versurilor sale şi despre România legendară pe care o descoperi, citindu-i operele.

Prof. univ. dr. Ding Chao, directorul Centrului de Studii pentru Europa Centrală şi de Est al Universităţii de Studii Străine din Beijing a spus că este onorat și bucuros, în același timp, să organizeze împreună cu Institutul Cultural Român de la Beijing acest eveniment, pentru că invitaţii sunt cei mai reprezentativi traducători românologi, care au adus contribuții însemnate la cunoașterea operelor lui Mihai Eminescu în China. Directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu a vorbit despre viața și opera poetului nepereche. El a scos în evidență faptul că și pe Internet, în limba chineză, se găsesc informații fundamentale despre personalitatea lui Eminescu și că există sute de mii de like-uri numai în acest an de la cititorii chinezi. Constantin Lupeanu a vorbit și despre comentariile făcute de alți autori români la opera eminesciană, precum Titu Maiorescu sau Nichita Stănescu, ultimul spunând în 1990 că ziua de naștere a poetului tinde să devină sărbătoarea poeziei. Astăzi, 15 Ianuarie este Ziua Culturii Române.

Reputatul profesor şi românist Xu Wende, mare iubitor al culturii româneşti, a afirmat că Eminescu este cel mai important reprezentant al limbii române şi al sufletului românesc. „Poeziile sale traduse în limba chineză au avut un ecou imens în sufletul cititorilor chinezi iubitori de frumos.

Genialul Mihai Eminescu este foarte cunoscut în China. Descoperirea creațiilor sale a însemnat pentru mine o bucurie covârșitoare și mi-a umplut inima de satisfacție. Astăzi, Luceafărul poeziei românești aparține nu numai poporului român, dar și Chinei, și întregii omeniri. Acest astru nepieritor strălucește nemuritor nu numai deasupra gliei sale străbune, România, în sfera culturii naționale românești, ci și pretutindeni în lume, pe firmamentul culturii universale."

Prof. univ. dr. Feng Zhichen autorul volumului "Eminescu - Opere Alese", versiunea chineză, a spus că Mihai Eminescu este un monument cultural în inima sa. Mihai Eminescu este un poet mare. Apropiindu-te de el, descoperi o Românie legendară. Profesor - jurnalist Luo Dongquan este un mare iubitor al operelor lui Mihai Eminescu.

Împreună cu prorectorul Academiei de Film din Beijing, Jiang Likun, ei au oferit invitaților un moment plin de emoții, chiar copleșitor - un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu, în limbile română și chineză. Petru Apachiţei, lector de limba română la Catedra de limba română a Centrului de Studii pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing a realizat, împreună cu studenţii chinezi care învaţă limba română, un frumos colaj de melodii dedicate lui Eminescu sau cu versurile acestuia, încheind emoționantul eveniment.

Momentul a fost un frumos omagiu, dar și o imensă provocare. Aceea de-a ne întoarce la poezie şi la marele Poet. (Nina F. Gherman, Fotografii realizate de Li Xin) "

Articolul poate fi citit la următorul link: http://romanian.cri.cn/341/2016/06/16/1s170736.htm