Dragoste neprețuită pentru cultura română: Universalitatea eminesciană

Dragoste nepretuita pentru cultura romana Universalitatea eminesciana

ICR Beijing a sărbătorit printr-o serie de evenimente Ziua Culturii Naționale și 166 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.

ICR Beijing a organizat în perioada 13 - 16 ianuarie 2016 o serie de evenimente închinate acestor momente speciale având titlul „Dragoste neprețuită pentru cultura română: Universalitatea eminesciană" cu participarea extraordinară a renumiților artiști Emil Boroghină și Constanța Abălașei Donosă.

Primul eveniment a avut loc în data de 13 ianuarie 2016, în intervalul orar 15.30 - 17.15, la sediul ICR Beijing, și a cuprins vernisajul expoziției de pictură „Avem nevoie de Eminescu" semnată de către Constanța Abălașei Donosă și recitalul de poezii „Recitindu-l pe Eminescu...La steaua care a răsărit", susținut de către maestrul Emil Boroghină. Evenimentul a fost deschis de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, care a prezentat cultura română în discursul său intitulat „Cultura română, o cultură nepieritoare", iar artista Constanța Abălașei Donosă a ținut un discurs emoționat în cinstea marelui poet „Eminescu și universul poeziei sale".

Dezbaterea „Viața și opera lui Mihai Eminescu" a fost organizată tot la sediul ICR Beijing, în dimineața zilei de 15 ianuarie 2016, în cadrul acesteia au fost discutate teme eminesciene,  s-au recitat poezii ale marelui poet național. O surpriză plăcută și emoționantă a constituit prezența domniilor Ding Chao, profesor doctor în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine Est Europene - Universitatea de Limbi Străine din Beijing, secția limba română și a domnului profesor Xu Wende, traducător al poeziilor lui Mihai Eminescu în limba chineză, care a pregătit cu această ocazie un discurs remarcabil despre personalitatea și viața lui Mihai Eminescu.

În parteneriat cu „Asociația Chinezilor cu Studii în Europa și America" (Asociația Studenților Reîntorși din Occident) ICR Beijing a încheiat în data de 16 ianuarie 2016 cu mare succes seria de evenimente, cu expoziția de pictură „Avem nevoie de Eminescu" și recitalul de poezii „Recitindu-l pe Eminescu...La steaua care a răsărit" însoțit de slide-uri cu traducerea în limba chineză a versurilor. Evenimentul a fost prezentat de către domnul Wang Tieshan, fost consul în România și actual președinte al Asociației de Prietenie China-România și de către domnul Constantin Lupeanu, director ICR Beijing, în cadrul căruia au luat cuvântul doamna Liu Yuening, vicepreședintele „Asociației Chinezilor cu Studii în Europa și America", doamna Zhang Mingjie, secretarul general adjunct al asociației. 

La evenimente au participat diplomați români și chinezi, membrii ai „Asociației Chinezilor cu Studii în Europa și America", ai „Asociației de prietenie China-România", profesori din cadrul Universității de Limbi Străine din Beijing, profesori din cadrul Facultății de Tetaru din Beijing, românologi și traducători ai operei lui Mihai Eminescu, jurnaliști și personalități chineze, studenți români aflați la studii la Beijing, rezidenți români la Beijing, prieteni ai ICR Beijing.

Constanța Abălașei Donosă, absolventă a Institutului de Arhitectură ION MINCU - București, este scriitoare și artist plastic cu numeroase expoziții proprii în țară cât și în străinătate, membră a Ligii Scriitorilor din România - Filiala Bucureşti, a Asociației Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice, Galați, a Asociației Artiștilor din orașul Alma/ Quebec/ Canada, a Asociaţiei „Les artist-pentre de Macon" Franţa, condusă de artistul plastic Victor Boucher, a Asociației Artiștilor Plastici din orașul Târgu Mureș, a Asociației Universul Prieteniei Iași.

Emil Boroghină, cunoscut actor, regizor, director de teatru, vice-preşedintele Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, membru al Senatului Uniunii Teatrale din România si care, în prezent, este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care, de altfel, a si primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. Artistul a fost, totodată, onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995" acordat de American Biographical Institute și este declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova şi al orasului Corabia, fiind decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, una dintre cele mai importante distincții oferite de către statul român.