Andrei Ujica si Calin-Andrei Mihailescu participa la conferinta SOLIDARITY / solidarities, care deschide seria de evenimente numita Copiii Revolutiei 1989-2009, dedicata aniversarii a douazeci de ani de la transformarile democratice din Europa Centrala si de Est.
Din iunie pana in noiembrie 1989, si in 1990, revolutiile si transformarile politice din Europa Centrala si de Est au dus la sfarsitul Razboiului Rece. De la santierele navale din Gdansk la Poarta Branderburg din Berlin si de la Piata Wenceslas din Praga pana la bulevardele din Bucuresti, 'democratiile populare' din regiune s-au confruntat cu vointa democratica a propriilor cetateni pe strazi si in piete. Copiii Revolutiei 1989 - 2009 cuprinde o serie de evenimente ce au loc anul acesta la Londra, care analizeaza miscarile revolutionare si mostenirea lor.
Conferinta SOLIDARITY / Solidarities investigheaza momentul istoric al Solidaritatii si al altor miscari de opozitie din Europa Centrala si de Est, cu scopul de a reconsidera conceptul de 'solidaritate' si relevanta sa in contextul politic prezent. Programul conferintei (fisier Word, versiune in limba engleza)
Andrei Ujica (Director al Centrului de arta si media din Karlsruhe) participa la dezbaterea Experienta vizuala si reprezentare, vineri 5 iunie, 2 - 4 pm. Tema discutiei este peisajul vizual al revolutiilor din 1989 si noi moduri de perceptie estetica. Ujica va prezenta fragmente din filmul Videograme dintr-o revolutie (1992), regizat impreuna cu Harun Farocki.
Andrei Ujica traieste si lucreaza in Germania din 1981, unde preda literatura, film si teorie media. A publicat o serie de eseuri precum Television/Revolution Das Ultimatum des Bildes (The Ultimatum of the Image). Din 1990, Ujica s-a dedicat filmului si a realizat Out of Present (1995), 2 Pasolini (2000), si Unknown Quantity (2005).
Calin Andrei Mihailescu (profesor de literatura comparata, teorie critica si limba spaniola la Universitatea Western Ontario, Canada) participa la dezbaterea Analytical sambata 6 iunie, 10.45 am - 1 pm. Vor fi abordate subiecte precum relatia dintre politica si etica, notiunile de colectivitate si public, posibilitatea de a transcende traditionala dihotomie stanga-dreapta, si relatia dintre gand si actiune.
Calin Andrei Mihailescu a publicat numeroase texte scurte si carti in engleza, franceza, romana si spaniola: Tara europsita (2002), Calendarul dupa Caragiale (alaturi de Liviu Papadima si Rodica Zafiu, 2002), Calindar de noapte (2003), Antropomorfina (2005), si a editat doua volume: This Craft of Verse, de Jorge Luis Borges (2000; 2002), si Cum era? Cam asa...Amintiri din anii comunismului (2006).
Receptia de inchidere a conferintei va avea loc la Institutul Cultural Roman sambata 6 iunie, 7.30 - 10.30 pm. Casa Gontz & Electric Brother vor sustine un VJ/DJ set cu imagini de arhiva (stiri, filme de propaganda si reclame, emisiuni de divertisment), muzica patriotica si pop datand din anii 'Epocii de aur' a Romaniei pana in prezent. Materialul vizual include postere din colectia Muzeului Victoria & Albert (http://collections.vam.ac.uk - introduceti 'Pro-democracy Poster Collection' in campul de cautare) din perioada comunista si a alegerilor democratice de dupa 1989. Intrarea: pe baza de invitatie.
Bilete: £35 pentru 1 zi, £50 pentru 2 zile, sunt incluse bauturile si intrarea la receptiile de la University College London si Institutul Cultural Roman. Personalul si studentii UCL au intrare libera, dar inregistrarea este necesara. Pentru inregistrare si mai multe informatii, vizitati: http://www.ssees.ucl.ac.uk/solidarityconf.htm
Organizat in parteneriat cu EUNIC Londra.
Cand: 5 - 6 iunie 2009 Unde: UCL School of Slavonic and East European Studies, Christopher Ingold Chemistry Lecture Theatre, University College London, Gower Street, WC1E 6BT