Institutul Cultural Român de la Beijing, în parteneriat cu Orchestra și Corul Școlii Nord Anglia School Beijing, Shunyi, au organizat cu succes concertul de colinde „Noaptea Sfântă de Crăciun”, joi, 19 decembrie 2024, de la ora 17:30, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO. Corul și Orchestra Școlii Nord Anglia din Beijing compuse din 45 de elevi chinezi, cu vârste între 8- 14 ani, au interpretat 16 cântece de Crăciun, sub conducerea sopranei Cornelia Crainic, în prezent profesor de muzică la școala bilingvă și a pianistului Timothy O'Reilly, directorul școlii. Repertoriul concertului a inclus colinde interpretate în limba engleză și în limba română, în format de orchestră, cor, duet și solo.
La eveniment au participat în jur de 300 de invitați, fiind probabil cel mai numeros public la un eveniment desfășurat la sediul ICR Beijing. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de o amplă promovare în mediul online, pe platforma WeChat înregistrând 800 de vizualizări și peste 120 de re-postări.
În deschiderea concertului, directorul ICR Beijing, Liviu Țăranu, le-a urat bun-venit colindătorilor și a transmis urări de sărbători celor prezenți. Concertul a debutat cu orchestra NAS care a interpretat „Winter Wonderland”, „Merry Christmas Mr. Lawrence”, „Rockin’ Jingle Bell”. Apoi corul școlii, dirijat de soprana Cornelia Crainic, a interpretat șapte colinde în limba engleză „Where Are You Christmas, Believe”, „Winter Fantasy”, „Here Comes the Snow”, „Deck the Halls”, „Santa Claus Is Coming to Town”, „We Wish You a Merry Christmas”. A urmat un duet la pian și vioară„Vivaldi Winter” și „The Trumpet Will Sound”. În final, cel mai așteptat moment al spectacolului a fost interpretarea colindelor românești „Sus la poarta raiului”, „Deschide ușa, creștine”, „O ce veste minunată”, „La Vitleem colo-n jos” interpretate de un elev chinez de 8 ani și de soprana Cornelia Crainic solo și în duet cu soțul ei.
Întreg repertoriul a avut o durată de 75 de minute.
La sfârșitul concertului, echipa ICR Beijing a dăruit cadouri colindătorilor, o carte de basme populare românești traduse în limba chineză, dulciuri și jucării. În cele din urmă, invitații au fost poftiți servească bunătăți tradiționale românești.
Cornelia Crainic, soprană română, profesor de canto și educator, este absolventă a unui Master în Arte, specializarea Muzică, obținut la Universitatea Națională de Muzica București. Cu o pasiune profundă pentru muzică, Cornelia și-a dedicat întreaga viață perfecționării artei interpretative și educației muzicale. De-a lungul carierei sale, a obținut numeroase premii și distincții pentru performanțele sale remarcabile și pentru participarea la festivaluri internaționale de muzică, dans și arte. Pe lângă activitatea sa artistică, Cornelia este pasionată de educația muzicală, în prezent predând cursuri de teorie muzicală și tehnici vocale pentru studenți de toate vârstele la NAS Beijing
Timothy O'Reilly, educator și interpret, este în prezent directorul Departamentului de Arte de la Nord Anglia School Beijing, Shunyi.
NAS Nord Anglia School din Beijing este o școală privată bilingvă pentru învățământ primar, gimnazial și liceu, în sistem de internat.
Concertul organizat de ICR Beijing „Noaptea Sfântă”, ultimul eveniment din anul 2024, a reprezentat o oportunitate de a marca, în capitala Chinei, Sfintele Sărbători de Nașterea Domnului și de a promova parte din patrimoniului cultural național, respectiv frumoasele colinde românești, simbol al credinței și al identității naționale.