ICR Beijing a organizat cea de a doua serie a evenimentului „Cinemateca română – Un secol de cinema românesc”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia s-au vizionat filmele „Marfa și banii” (2001, regia Cristi Puiu), „Aferim” (2015, regia Radu Jude, film oferit de către Academia de Film de la Beijing,) în data de 21 noiembrie 2018, la Academia de Film de la Beijing și „Medalia de onoare” (2009, Călin Peter Netzer), în data de 19 decembrie 2018, la sediul ICR Beijing.
Prima parte a „Cinematecii române – Un secol de cinema românesc” a avut loc în perioada 29 mai – 31 iulie, iar deschiderea a avut loc la Academia de Film de la Beijing cu filmul „Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei.
Din anul 2015, de când s-a inaugurat ICR Beijing, publicul chinez are ocazia să vadă și să revadă numeroase filme românești pe ecranul institutului român de la Beijing, dar și la Academia de Film din Beijing, așa cum s-a întâmplat în data de 29 mai 2018, la Sala Mare de Cinematograf al Academiei de Film din Beijing, unde mai multe zeci spectatori au avut ocazia să vizioneze filmul „Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei și în data de 18 aprilie 2018, în cadrul evenimentului „ICR Beijing partener al Academiei de Film din Beijing la masterclass-ul susținut de regizorul Călin Netzer”, la care au participat sute de persoane.
Filmele românești prezentate sunt filme premiate pe plan național și internațional și sunt căutate de către publicul chinez, mai ales că aceste filme sunt realizate după anii 90, și fac parte din Noul Val al Cinematografiei Românești. Aceste producții, de câțiva ani, au început să devină filme savurate și apreciate la adevărata lor valoare în țară și în străinătate. O dovedește numărul mare de filme românești care au ajuns să fie cunoscute și premiate la festivaluri internaționale extrem de importante.
Filmele românești câștigă din ce în ce mai mult teren în lume, publicul este interesat, iar ICR Beijing se aliază acestei tendințe, difuzând periodic filme importante românești încă de la înființarea institutului din China.
„Marfa și banii” este filmul românesc cu care a început Noul Cinema Românesc sau Noul Val. Semnat de Cristi Puiu, cu Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur, Ioana Flora, Luminița Gheorghiu, Răzvan Vasilescu. „Marfa şi banii“ este primul lungmetraj al regizorului Cristi Puiu. După el au urmat „Moartea domnului Lăzărescu, „Aurora“ şi „Sieranevada“. În „Marfa şi banii“, acţiunea se concentrează pe aventura unui tânăr care vrea să îşi dezvolte afacerea, dar care nu are banii necesari. Primeşte un „job“ în schimbul unei sume importante, din partea unui grangur local: trebuie să ducă la Bucureşti o geantă, la o adresă anume. Însă conţinutul genţii este obiect de atracţie şi pentru alţii…
„Aferim” este un film regizat de Radu Jude. Acțiunea filmului are loc în secolul al XIX-lea, în Țara Românească. Un polițist local, Costandin, este angajat de Iordache, un boier (local nobil), care dorește să îl găsească pe Carfin, un sclav țigan, care a fugit cu averea boierului după o aventură cu soția sa, Sultana. Costandin vrea cu orice preț să îl găsească pe fugar, începând o călătorie plină de aventuri.
Din distribuție fac parte actorii Victor Rebengiuc, Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu etc.
Filmul prezintă atmosfera societății și culturii românești a secolului al XIX-lea. Limbajul este plin de arhaisme, care oferă filmului un plus de autenticitate. Imaginea alb-negru dă filmului o notă arhaică.
Filmul „Aferim” a luat numeroase premii, printre care „Ursul de Argint” de la Berlin (2015) și premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film de la Beijing (2016).
„Medalia de onoare” este cel de-al doilea lung metraj al regizorului Călin Peter Netzer.
Ion I. Ion (personajul interpretat de Victor Rebengiuc) este un pensionar de 75 de ani care își trăiește bătrânețea în anii de după Revoluție. Familia sa este dezbinată, nici prieteni sau rude nu are, iar întreaga sa viață este oglindirea pensionarului sărac și fără perspective de după 1989. Însă ceva îî schimbă, chiar și pentru puțin timp, viața. Primește din greșeală o medalie de onoare, cu care este decorat chiar de Președintele României. Acesta este momentul în care se hotărăște să lupte pentru demnitatea sa, demult pierdută.
Filmul a primit Premiul Publicului și un Premiu Special pentru scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Torino, Premiul Cineuropa și Mențiune Specială la Festivalul de Film Miami în 2010, Mențiune Specială, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu și Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema, Premiul pentru Cel mai bun actor - Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu - Tudor Voican, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award și Silver Alexander la Festivalul de Film Thessaloniki din 2009.
De asemenea, filmul a primit și Premiul Juriului asociației criticilor de film (FIPRESCI) și un Premiu Special din partea Asociației Tehnicienilor de Film, Televiziune și Audio-vizual din Grecia, dar și Premiul pentru Cea Mai Bună Regie și Cea Mai Bună Interpretare - Victor Rebengiuc la TIFF, în 2010.