Cel mai recent eveniment din cadrul seriei „Cafeneaua Românească” online a avut loc în data de 9 iulie 2020, în limba ebraică, prin transmisiune pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/2721975134722913/?v=2721975134722913 și pe canalul oficial de Youtube al institutului: https://www.youtube.com/watch?v=_lizn7nf3vg&t=848s
Invitatul acestei ediții a fost chef Daniel Katz din Israel. În cadrul unei emisiuni gastronomice, alături de directorul ICR Tel Aviv, chef Katz a pregătit două rețete de familie din bucătăria românească – ghiveci de legume și colțunași, realizând astfel o întoarcere simbolică și nostalgică la rădăcinile sale românești și la bucătăria copilăriei sale.
Însuflețit de pasiunea sa pentru bucătăria românească și inspirat de rețetele pregătite de bunica sa Fani, chef Katz a urmat cursurile de gastronomie ale Colegiului Hadassah din Ierusalim și și-a construit o carieră în domeniu, în ciuda opoziției inițiale întâmpinate din partea familiei evreiești tradiționale din care făcea parte, pentru care meseria de bucătar nu era văzută ca una dintre profesiile de bază pentru noua generație.
Pe parcursul periplului gastronomic prin care își poartă spectatorii, chef Katz își amintește cu nostalgie de gusturile copilăriei, colțunașii fiind una dintre mâncărurile preferate, pe care obișnuia să le pregătească bunica sa paternă, Fani, una dintre fondatorii așezării Beit Gamliel, înființată în 1949 de către supraviețuitori ai Holocaustului din România, Cehoslovacia, Ungaria și Africa de nord.
Întrebat despre stilul său gastronomic pe care îl practică în prezent, chef Katz a menționat că obișnuiește să se inspire din bucătăriile tradiționale și să exprime spiritul acestora în propriile rețete pentru a oferi celor care îi gustă mâncarea o experiență culinară completă și autentică.
Născut în Israel din părinți care au făcut aliya din zona Iașiului, chef Katz a activat, de-a lungul carierei, la numeroase bucătării și restaurante de prestigiu ale celor mai importante lanțuri hoteliere din Israel și derulează, în prezent, o serie de întâlniri gastronomice cu titlul „Chef Daniel Katz găzduiește” care au ca temă tradiții culinare din țări precum Italia, Israel și, bineînțeles, România. Evenimentele gastronomice cu tematică românească sunt printre cele mai populare întâlniri culinare din această serie. Un adevărat ambasador cultural al gastronomiei românești, chef Katz a participat la diferite competiții gastronomice în România și vizitează anual România în căutare de inspirație culinară și de elemente de patrimoniu gastronomic național.