În data de 6 august 2015 pe site-ul Radio China Internațional a apărut un articol despre expoziția de marionete a teatrului Țăndărică, expoziție găzduită de ICR Beijing. În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:
”Teatrul Ţăndărică din România s-a aflat într-un turneu extrem de important în China, unde, timp de 3 săptămâni, a jucat, în 4 mari oraşe, 10 reprezentaţii cu spectacolul "Muzicanţii din Bremen", regizat de Attila Vizauer. Acesta este rezultatul unui parteneriat pe termen lung între Teatrul Tăndărică şi Teatrul Naţional Pentru Copii din China. Spectacolul "Muzicanţii din Bremen" a avut 3 reprezentaţii la Beijing, pe scena Teatrului Naţional Pentru Copii din China, 2 reprezentaţii la Teatrul de Artă pentu Copii din Tianjin, 2 reprezentaţii la Teatrul de Artă pentru Copii din Jinan şi 3 reprezentaţii la Centrul pentru Copii şi Femei din Chengdu.
De asemenea, în cadrul turneului, cu ocazia deschiderii oficiale a Institutului Cultural Român din Beijing, a avut loc şi vernisajul expoziţiei "Călătoria lui Ţăndărică" şi un atelier de mânuire cu păpuşile din "Muzicanţii din Bremen". Expoziţia a reunit un număr de 50 de exponate, care reprezintă diverse stiluri şi metode de expresie artistică experimentate de-a lungul celor 70 de ani de istorie a Teatrului Ţăndărică. Directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu, a spus, la vernisajul expoziţiei dedicate atât celor mici, cât şi celor mari şi intitulată „Călătoria lui Ţăndărică" la Beijing, că: „Suntem foarte bucuroşi că prima manifestare după deschiderea Institutului Cultural Român de la Beijing este dedicată copiilor şi este în parteneriat cu Teatrul Ţăndărică din România. Sperăm ca, în continuare, să avem cât mai mulţi vizitatori. Dragi copii, vă rugăm să vă anunţaţi prietenii şi să veniţi să vizitaţi această expoziţie minunată adusă special din România pentru voi."
Cum era de aşteptat, copiii chinezi prezenţi la eveniment, au fost fascinaţi de păpuşile Teatrului Ţăndărică. Micuţii le-au admirat la nesfârşit, şi-au făcut fotografii cu ele şi au fost tare curioşi să descopere magia poveştilor acestor păpuşi minunate. Zhao Yuanting, în vârstă de 7 ani, mi-a spus că a venit cu mama ei la expoziţie şi că păpuşile sunt tare frumoase. Şi-ar dori să ducă una cu ea acasă, dar că acest lucru nu se poate, afirmă micuţa cu tristeţe în glas.
Evenimentul de la Beijing, din acest an, este unul dintre cele mai importante pentru instituţia pe care o conduce şi care împlineşte, iată, 70 de ani de existenţă, a spus Directorul Teatrului Ţăndărică din România, Călin Mocanu, în deschiderea expoziţiei.
"După cum vedeţi, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din Beijing, Teatrul de Păpuşi Ţăndărică şi Teatrul Naţional de Copii din Beijing şi-au unit forţele şi v-au putut inivta la o expoziţie istorică – "Călătoriile
lui Ţăndărică" la Beijing. Teatrul Ţăndărică împlineşte 70 de ani. El a fost constituit în 1945 dintr-un grup important de personalităţi din domeniul scrierii dramatice, actoriei, artelor plastice. Pentru Teatrul Ţăndărică, la Beijing, este unul dintre evenimentele importante ale acestui an, an care datorită aniversării a 70 de ani are o multitudine de evenimente naţionale şi internaţionale şi două evenimente foarte importante la Bucureşti, în septembrie şi noiembrie. Povestea Teatrului Ţăndărică începe cu teatrul de păpuşi popular, trece prin teatrul de păpuşi cult, în anii '50 începe perioada istorică pe care noi o numim perioada teatrului de păpuşi
modern, care ţine până în anii '70, şi din anii '80 până în prezent construim împreună cu colegii de aici şi din ţară perioada teatrului de păpuşi contemporan. Din această ultimă perioadă face parte şi spectacolul care este prezent la Beijing, "Muzicanţii din Bremen", regia domnul Attila Vizauer, adaptare Ema Stere, scenografie Mihai Pastramagiu şi muzică originală Ioan Gyuri Pascu, celebrul compozitor. Ne bucurăm cu toţi cei din România că suntem aici, într-una dintre cele mai importante capitale ale lumii. Ne bucurăm foarte tare că această expoziţie, microexpoziţie de păpuşi „Călătoriile lui Ţăndărică", cu ajutorul Institutului Cultural Român de la Beijing, se întâmplă aici şi acum şi ne bucurăm că jucăm pe cea mai importantă scenă de teatru pentru copii din China şi de bună seamă pe una dintre cele mai importante din această parte a lumii."
Directorul Teatrului Naţional pentru Copii din China, Yin Xiaodong a declarat la eveniment că prezenţa Teatrului Ţăndărică la Beijing face parte dintr-un proiect cultural de excepţie. „Sunt foarte bucuros că pot să particip, astăzi, la vernisajul expoziţiei Teatrului Ţăndărică, expoziţie ce este organizată în Institutul Cultural din Beijing. Sunt sigur că toată lumea este foarte bucuroasă, văzând numărul mare de participanţi, prieteni mai tineri sau mai în vârstă care se află astăzi alături de noi să vadă expoziţia.Teatrul Ţăndărică a acceptat invitaţia Teatrului Naţional pentru Copii din Beijing pentru a participa la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii. Împreună cu Teatrul Ţăndărică din România, noi am semnat un acord de parteneriat, iar acest prim spectacol este o primă reuşită a parteneriatului nostru. Şi pentru ca spectacolul Teatrului Ţăndărică din România să fie accesibil tuturor prietenilor chinezi, actorii de la Teatrul Naţional pentru Copii din China au făcut dublajul în limba chineză. Urez succes expoziţiei de păpuşi organizate de Teatrul Ţăndărică la Institutul Cultural Român din Beijing şi urez succes şi reuşite şi pentru celelalte spectacole pe care le va avea în China. Sperăm ca prietenia dintre China şi România şi prietenia dintre cele două teatre să fie de lungă durată. Sperăm ca prietenia noastră să se dezvolte pas cu pas şi să ajungă cât mai departe."
Regizorul Attila Vizauer le-a povestit micuţilor chinezi şi părinţilor acestora cum a ajuns să pună în scenă spectacolul "Muzicanţii din Bremen" şi ce a simţit atunci când acesta a fost invitat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii din Beijing. „Când am fost invitat de domnul director Mocanu să regizez un spectacol la Teatrul Ţăndărică, am fost teribil de bucuros, onorat şi de emoţionat. A urmat să lucrez un spectacol cu cei mai buni, cei mai mari actori de teatru de animaţie din România, care sunt, acum, aici. Urma să realizez un spectacol la cel mai mare teatru de animaţie din România, cu o istorie extraordinară şi cu un renume internaţional formidabil. Echipa urma să fie completată cu un scenograf excelent, cu un muzician formidabil, cel mai bun, cel mai iubit, astăzi, în România, Ioan Gyuri Pascu şi cu o coregrafă foarte talentată, care este directoarea Teatrului de Dans Contemporan din România. Şi, bineînţeles, a fost un succes. Am câştigat un premiu la un festival internaţional de la Bucureşti, am avut senzaţionala surpriză ca acest spectacol să fie selecţionat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru din România, la secţiunea maeştri. De aceea, acum, fără nicio rezervă, când mă adresez colegilor mei le spun maeştrilor şi am avut senzaţionala bucurie şi surpriză ca acest spectacol, un spectacol muzical, un spectacol cu un scenariu foarte bogat, cu foarte multe replici în limba română să fie invitat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii din Beijing. Mulţumim foarte mult pentru invitaţie. Ei, şi apoi vreau să vă spun că au urmat repetiţiile pe care le făceam cu actorii pe scenă şi cu dublajul actorilor Teatrului Naţional pentru Copii din Beijing. Primul lucru care m-a impresionat a fost faptul că atunci când mă uitam la colegii mei care jucau cu păpuşile, aveam senzaţia că ei vorbesc, pentru că distribuţia cu actorii chinezi a fost astfel făcută încât vocea actorilor era aproape identică cu cea a actorilor români. Şi, mai mult decât atât, toate intenţiile pe care le-am lucrat împreună cu actorii români, atunci când lucrezi la un spectacol, toate acele intenţii au fost regăsite în interpretarea actorilor chinezi. Formidabil. Dacă veniţi la acest spectacol, vă veţi bucura nu numai de ceea ce am construit noi, în România, ci şi de ceea ce au construit actorii chinezi pe acest spectacol, o adevărată bijuterie artistică."
Faimoasele păpuşi ale Teatrului Ţăndărică, personaje îndrăgite din poveşti, au aprins imaginaţia copiilor chinezi. Cred că întâlnirea cu păpuşile magice le va rămâne mereu în minte şi le va creiona o frumoasă imagine despre România. Expoziţia organizată la Institutul Cultural Român a fost o reîntoarcere la copilărie şi o călătorie pe tărâmul magic al poveştilor. (Nina Felicia Gherman) ”
Articolul poate fi citit la următorul Link: http://romanian.cri.cn/221/2015/08/06/1s162169.htm