- 10 July 2025
- Etichete ICR New York Romanian Weekend at The Wharf
Banatul și Timișoara se vor afla în prim-planul celei de-a patra ediții a 'Romanian Weekend at The Wharf' - un amplu festival parte a săptămânii de evenimente dedicate celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA -, care se desfășoară între 11-13 iulie într-una dintre cele mai animate zone din Washington, The Wharf.
Lansat în 2022, festivalul a devenit cel mai mare proiect de diplomație culturală al României în spațiul nord-american.
Organizat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, festivalul își propune să aducă în fața publicului american spiritul viu, deschis și creativ al culturii românești, cu accent în acest an pe Banat și Timișoara - oraș emblematic pentru diversitatea sa culturală, efervescența artistică și profilul său european, potrivit comunicatului citat.
Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze un univers cultural complex, cu muzică și dansuri tradiționale, spectacole de fuziune contemporană, demonstrații de artizanat, expoziții, ateliere pentru toate vârstele, gastronomie și vinuri românești.
'Încheiem săptămâna celebrării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii cu un proiect remarcabil care ne oferă oportunitatea de a prezenta bogăția culturii române, îmbrățișând tradițiile ei perene, patrimoniul său fascinant și spiritul unic care definește România ca națiune. (...)', a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Ediția din acest an are ca invitat special orașul Timișoara, capitala Banatului și unul dintre cele mai dinamice centre culturale ale României. În prim-planul programului muzical se află Ansamblul 'Timișul' din Timișoara, una dintre cele mai prestigioase instituții de folclor din România, cu o tradiție de peste cinci decenii în promovarea dansului și muzicii populare. Repertoriul său bogat, autenticul stil bănățean și colaborările cu nume legendare ale folclorului românesc au transformat 'Timișul' într-un veritabil ambasador cultural al României pe scenele lumii, potrivit comunicatului.
În afară de ansamblul 'Timișul', pe scenă vor mai urca 'ROots', o creație semnată David Ciente, în care muzica tradițională este regândită în cheie electronică, fiind interpretată live de Maria Chivu și Grupul Jianca, grupul 'Bucovina' din Atlanta, Ansamblul de dansuri populare 'Carpathia' din SUA și solista Andreea Rebăltescu.
'Este pentru prima oară când Timișoara este prezentă în fața publicului american și a diasporei românești cu o asemenea desfășurare de forțe. Pentru noi este esențial ca Timișoara să fie cât mai vizibilă internațional, să inspire, să atragă vizitatori și să își afirme profilul cosmopolit. În ultimii ani, Timișoara e o prezență constantă la târguri de turism internaționale și la evenimente culturale organizate în colaborare cu ambasadele României din capitalele europene. Acum facem un pas firesc și ambițios dincolo de Atlantic', a declarat primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz.
Festivalul oferă totodată o zonă interactivă extinsă, unde publicul este invitat să exploreze meșteșuguri românești autentice, reinterpretate pentru publicul de azi. Tradiția vestimentară este pusă în valoare prin expoziția 'Threads of Tradition', dedicată costumului popular bănățean, în timp ce vitrinele de design contemporan reunite sub marca 'Ce Fain!' aduc în fața publicului creații inspirate de estetica populară reinterpretată. Participanții pot asista la demonstrații de opincărit, susținute de ultimul opincar din Banat, Ciprian Mert, la ateliere de icoane pe sticlă, ghidate de un meșter iconar, Alin Pater, sau la activități de macrame, care reinterpretează tehnici tradiționale în forme decorative actuale, datorită prezenței artistei Daniela Epure. Pentru gurmanzi și iubitorii de vin, festivalul propune 'The Taste of Romania' și 'The Joy of Romanian Wines' - o selecție de produse autentice.
Evenimentul este completat de un moment dedicat Zilei Universale a Iei, realizat în colaborare cu Romanians of DC - o celebrare a portului tradițional și a comunității româno-americane. Cei mici vor putea descoperi România în spațiul creativ 'Drawing Hut', iar vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu lideri și organizații ale comunității româno-americane, prezenți în zona dedicată dialogului civic și participării comunitare.
'Acest festival în continuă transformare reușește, an de an, să transforme The Wharf într-un spațiu al întâlnirii, al descoperirii și al apartenenței. Este locul în care vitalitatea muzicii, dansului, gastronomiei și meșteșugurilor românești devine vizibilă și de-a dreptul irezistibilă. Un loc unde creativitatea - atât cea tradițională, cât și cea contemporană - devine sursă de emoție, cunoaștere, mândrie și prietenie, dincolo de granițe', a declarat directorul Institutului Cultural Român din New York, Dorian Branea.