În data de 24 mai 2016 pe siteul Radio China Internațional în limba chineză a apărut un articol despre expoziția „Radiografii planetare" organizată la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing. În cele ce urmează vă oferim o traducere a acestui articol:
Raport online despre expoziție de pictură internațională (Wang Jing): În urmă cu câteva zile la Institutul Cultural Român din Beijing artiștii români Panaite și Vasilica Chifu au prezentat publicului expoziția „Radiografii Planetare". La eveniment a participat directorul Institutului domnul Constantin Lupeanu, fost adjunct al amsadorului României în China.
Soții Chifu și-au petrecut 40 de ani pentru a elabora un sistem filosofic al artei proprii. Utilizarea conceptelor filosofice în pictura și sculptura lor a fost făcută prin diverse forme de exprimare. Printr-o discuţie deschisă, un dialog, o dezbatere a prezentat diferite teme, prezentând propriul stil artistic.
Vorbind despre sculptură, soții Chifu au spus: "Când ne uităm cu atenție la lucrări, putem simţi puterile macro- şi micro- cosmice. Per ansamblu, lumea cunoscută este una non-structurală, detaliând referinţe la necunoscut. Noi credem că lucrările derivate din subconştientul unui câmp de informaţii, sunt, de asemenea, calitative, exprimând emotiile reprimate. Folosind aceste expresii artistice, sperăm să oferim publicului o calatorie imaginară, cu scopul de a-și îmbogăţi lumea spirituală, stimulând creativitatea şi imaginaţia, şi în cele din urmă formând influenţe specifice, devenind o formă de civilizaţie. "
În timpul activităţii, soții Chifu fac o prezentare introductivă oaspeților despre arta contemporană românească. Sculptorul Panaite Chifu își prezintă lucrări ce se află expuse în Turcia, China, Taiwan, şi Germania, dar şi în alte ţări şi regiuni, sculpturi de mari dimensiuni. Panaite Chifu crede că oamenii din diferite rase, regiuni au un aspect diferit, dar structura corpului și sufletul sunt asemănătoare, și chiar dacă vorbesc limbi diferite aceștia pot comunica prin puterea sufletului. Panaite Chifu privește dincolo de tărâmuri fizice şi umane, incluzând în spațiul de lucru structura planetară, trecând astfel peste ideea constrângeriilor gravitaționale. Acesta speră că, odată cu dezvoltarea tehnologiei în viitor, sculptura lui și nu numai va fi capabilă să zboare în mod liber în aer, scăpând astfel de efectele gravitației pământene.
La expoziţie sunt, de asemenea, elevii şi studenți, artiști în formare pentru a experimenta arta contemporană. La sfârșitul evenimentului a fost proiectat filmul„Orient express" (2004) al regizorului român Sergiu Nicolaescu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 iunie.