ICR Beijing a participat cel de-al doilea Forum Internațional de Export Cultural cu tema "Dezvoltarea comerțului cultural digital, crearea de noi perspective pentru cooperare internațională" ce a avut loc joi, 1 septembrie 2022, la ora 9:30, în sala de conferințe 309B din Centrul Național de Convenții Beijing.Dl. Liviu Țăranu, directorul ICR Beijing, a fost invitat să transmită un mesaj video în deschiderea forumului, accentuând importanțaschimburilor culturale internaționale și a dezvoltării industriilor creative în țară și în străinătate.De asemenea, dra. Andreea-Ema Stoian a susținut o prezentare în cadrul unuia dintre panelurile de discuții despreexemple de bune practici și schimbul cultural digital, din experiența institutului.
Evenimentul a stat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii și Turismului din R.P. Chineză, Ministerului Comerțului și Administrației Naționale de Radio și Televiziune din China, și au fost prezenți directori generali aiministerelor și comisiilor naționale din domeniul cultural, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și peste 160 de experți și directori ai întreprinderilor de top din industria culturală din China și străinătate.
Printre invitații de marcă amintim pedl. Miao Muyang, director general în ministerul Culturii și Turismului, prof. Xiang Yong, decanul Institutului de Industrii Culturale de la Universitea din Peking, prof. Li Xiaomu, decan al Universității de Studii Internaționale din Beijing, dl Janusz Piechocinski, fost prim-ministru polonez, Kim Jin Gon, consilier-ministru al culturii din Coreea de Sud, etc. Prof. Shahbaz Khan, directorul UNESCO Beijing a subliniat că„industriile culturale și creative se numără printre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o valoare globală estimată la 4,3 trilioane de dolari pe an, sectorul cultural reprezentând 6,1% din economia globală. Acestea produc venituri anuale de 2,25 trilioane de dolari și 30 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial, angajând mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani decât orice alt sector, devenind astfel esențiale pentru creșterea economică incluzivă, reducerea inegalităților și atingerea obiectivelor de creștere sustenabilă din Agenda 2030.”
Târgul Sino-Internațional pentru Comerț cu Servicii (CIFTIS) este unul dintre primele trei mari platforme expoziționale internaționale din China și unul dintre cele mai ample expoziții din domeniul schimbului global de servicii.