„Morile Banatului” – expoziție și film documentar despre patrimoniul mulinologic la Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta și Filiala Seghedin găzduiesc, în perioada 19 martie – 10 aprilie 2024, expoziția fotografică documentară „Morile Banatului”, realizată de Radu Trifan. Deschiderea expoziției a avut loc marți, 19 martie 2024, ora 19:00, în prezența domnilor Radu Trifan, cercetător și președintele Asociației „Acasă în Banat”, Marius Florin Streza, mulinolog, muzeograf și șef de secție în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu și dr. Ozsváth Gábor Dániel, doctor în Etnologie Europeană și Antropologie Culturală și profesor asociat la Facultatea de pedagogie din cadrul Universității Reformate „Károli Gáspár” din Budapesta.

Expoziția „Morile Banatului” poate fi vizitată în perioada 19 martie – 9 aprilie 2024, aceasta urmând a fi itinerată și vernisată pe simezele Filialei Seghedin în data de 10 aprilie 2024, ora 18:00. Accesul este liber!

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația „Acasă în Banat” și prezintă patrimoniul mulinologic din zona Banatului. Morile cartografiate vor fi prezentate sub forma unor panouri explicative, în limbile română și maghiară, parte dintre acestea fiind realizate pentru expunere outdoor, cu explicații în limbile română și engleză. În cadrul proiectului vor mai fi expuse obiecte tradiționale printre care: o moară de mână, o covată din lemn, o lopată din lemn pentru făină, precum și alte obiecte recuperate din mori abandonate. Totodată, va avea loc și proiecția filmului documentar „Morile Banatului”, subtitrat în limba maghiară. Acesta prezintă o cercetare amplă pe care Asociația „Acasă în Banat” a efectuat-o pe durata a 4 ani în județele Timiș și Caraș Severin pentru identificarea morilor istorice, dar și eforturile susținute pentru reabilitarea și repunerea unora dintre acestea în funcțiune. Cercetarea este accesibilă publicului larg în volumul „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș Severin”, tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură. Seara va continua cu o degustare de produse tradiționale din Banat, realizate din diferite tipuri de făină.

Radu Trifan este de profesie economist, având studii de licență și master în economie internațională. A lucrat în mass-media, marketing și publicitate, iar în anul 2018 a înființat Asociația „Acasă în Banat”, cu scopul a de promova patrimoniul regiunii și a dezvolta cultura voluntariatului. A coordonat proiecte de renovare a numeroase mori de apă. A cercetat patrimoniul mulinologic din regiune și este autorul volumului „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”. Este membru al TIMS (The International Molinological Society).

Marius Florin Streza este muzeograf, cercetător și șef de secție în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu. unde lucrează de peste 20 de ani. El a ales să studieze Sociologie şi Etnologie și s-a specializat în cercetarea instalațiilor tradițional preindustriale, precum mori, pive, vâltori. Colecția mulinologică din muzeu este deosebită, cele 33 mori de cereale prezentând toate tipurile energetice de mori cunoscute în spațiul Euro-Asiei. Complexitatea colecției constă în diversitatea energetică și a tipurilor constructive. Este autorul a numeroase articole de specialitate, publicate în țară și străinătate și este reprezentantul în România pentru TIMS (The International Molinological Society).

Ozsváth Gábor Dániel este doctor în Etnologie Europeană și Antropologie Culturală, profesor asociat la Facultatea de pedagogie din cadrul Universității Reformate „Károli Gáspár”.În 1992 a obținut diploma de profesor în biologie românească la Școala Normală „Juhász Gyula” din Seghedin, iar din 1996 este licențiat în etnografie la Universitatea „Jósef Attila”din Seghedin. A luat parte la numeroase proiecte de refacere și consolidare a unor monumente istorice, printre care: Moara de vânt Szentes-Dónát pentru Parcul Național al Monumentelor Istorice; Moara de vânt Pajkos; Moara de vânt Faragó; Moara de vânt Papi și Casa de Țarădin cadrul Muzeului János Tornyai, etc.

Asociația „Acasă în Banat” a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Este membră a The International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și cuprinde peste 600 de membri. Menirea acesteia este de a ajuta oamenii, familiile și comunitățile întregi. Alimentată de puterea exemplului, Asociația „Acasă în Banat” construiește și repară case, într-o continuă activitate de recuperare a memoriei, inspirând și aducând speranță celor din jur.

Prin eforturile comune, ICR Budapesta și Asociația „Acasă în Banat” doresc să promoveze patrimoniul material din regiunea Banatului, să sporească turismul în această regiune și să încurajeze oamenii să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri.