Ediţia a XI-a a Festivalului Culturii Române la Cracovia

Festivalul Culturii Române la Cracovia - Ediţia a XI-a, 10-13 mai 2018

România dintr-o privire. Sărbătoarea culturii române găzduită pentru a unsprezecea oară la Cracovia. În program: teatru, literatură, expoziţii, filme, istorie, ateliere de limba română. 10-13 mai 2018, patru zile pline de cultură din însorita ţară carpatică de pe malul Dunării.

Festivalul va fi deschis de spectacolul Teatrului de Comedie din Bucureşti, Nina sau despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi, de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Maftei şi interpretarea actorilor Gheorghe Visu, Mihaela Teleoacă şi Lucian Pavel. Spectacolul imaginează, într-un joc intelectual de mare finețe, o continuare a Pescărușului cehovian, plasându-i pe Nina, Treplev și Trigorin în plină revoluție bolșevică, la 15 ani după acțiunea cunoscută din piesa marelui scriitor rus.

În cadrul Festivalului vor fi prezentate două expoziţii de fotografie, ambele făcând parte din seria de manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Prima expoziţie, deschisă la Centrul Internaţional pentru Cultură (MCK), este intitulată Arhitectură și Regalitate, şi ilustrează trei teme relevante: arhitectura regilor şi a reginelor României, arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi, şi expoziţiile regale, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

A doua expoziție de fotografie, prezentată la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, este intitulată Regina Soldat, şi cuprinde imagini care o înfăţişează pe Regina Maria participând activ la organizarea spitalelor de campanie, la îngrijirea răniţilor de pe front, precum şi la alte acţiuni caritabile, menite să ridice moralul militarilor români şi să aline suferinţa celor răniţi în timpul Marelui Război, care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cinematograful Pod Baranami ne invită la o vizionare de filme româneşti recente, de cea mai bună calitate, precum şi la o proiecţie de desene animate.

Literatura va ocupa un loc special şi la această ediţie, din program făcând parte întâlniri cu doi autori români de prim rang: Lucian Dan Teodorovici şi Adrian Cioroianu, ambii prezentându-şi volumele apărute de curând în limba polonă.

Festivalul este îmbogăţit cu ateliere de limba română, atât pentru adulţi, cât şi pentru cei mici.


Program :


Joi, 10 mai 2018

19:00 – Deschiderea Festivalului

Spectacolul Teatrului de Comedie din Bucureşti

Nina sau despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi, de Matei Vişniec

Teatrul Nowy, ul. Krakowska 41

Regia: Alexandru Maftei

Scenografia: Vali Ighigheanu

Costume: Caterina Brândușa Ioan

Muzica: Alexandru Dragoș Constantin

Mişcarea scenică: Arcadie Rusu

Distribuţia: Mihaela Teleoacă (Nina), Gheorghe Visu (Trigorin), Lucian Pavel (Treplev)

Spectacolul imaginează, într-un joc intelectual de mare finețe, o continuare a Pescărușului cehovian, plasându-i pe Nina, Treplev și Trigorin în plină Revoluție bolșevică, la 15 ani după acțiunea cunoscută din piesa marelui scriitor rus.

Spectacol în limba română cu supratitrare în limba polonă.

Accesul se face pe bază de invitaţii sau în limita locurilor disponibile.


Vineri, 11 mai 2018

18:00 – Vernisajul Expoziţiei Arhitectură şi Regalitate

Centrul Internaţional pentru Cultură (MCK)

Rynek Główny 25

Expoziţia Arhitectură și Regalitate este realizată de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti (creart) sub auspiciile Familiei Regale a României și poartă semnătura acad. prof. dr.Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat. Expoziţia ilustrează trei teme relevante: „Arhitectura regilor şi a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării; „Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziţia expoziţiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar şi către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Expoziția va fi vernisată în prezenţa domnului prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.


19:30 – Întâlnire cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici, autorul cărţii Celelalte poveşti de dragoste, şi cu autoarea versiunii poloneze, Radosława Janowska-Lascar.

Moderator : Jarosław Czechowicz

Librăria Pod Globusem, ul. Długa 1

Lucian Dan Teodorovici a fost distins cu Premiul Cititorilor „Natalia Gorbaniewska” la ediţia din 2015 a premiilor literare poloneze ANGELUS, pentru romanul Matei Brunul.

Anul acesta, scriitorul român va prezenta publicului polonez ultimul volum apărut în ediţie poloneză, Celelalte poveşti de dragoste, publicat de Editura Amaltea, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar. Întâlnirea de la Cracovia, care va avea loc la cunoscuta librărie Pod Globusem din centrul oraşului, face parte dintr-un amplu turneu de prezentare a cărţii, care mai cuprinde oraşele Varşovia, Wrocław şi Legnica, precum şi o întâlnire cu studenţii de la Catedra de Română a Universității Jagiellone din Cracovia.


21:00 – Proiecţia filmului Perfect sănătos, reg.Anca Damian
Cinematograful Pod Baranami, Rynek Główny 27

PERFECT SĂNĂTOS (dramă, România 2017, 109 min.)

Regia: Anca Damian

Scenariul: Anca Damian, Lia Bugnar

Imaginea: Oleg Mutu

În distribuţie: Vlad Ivanov, Anghel Damian, Olimpia Melinte, Cristina Florea

Ultimul film al Ancăi Damian, Perfect sănătos, spune povestea lui Andrei (Anghel Damian), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), un judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigație se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-și definească poziția față de modelul său în viață.


Expoziția de fotografie Regina Soldat – deschisă publicului din 11 mai 2018

Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia

ul. Rajska 1

Expoziţia, realizată de ICR Varşovia şi Asociaţia „România Culturală” şi curatoriată de drd. Anca Beatrice Todireanu, cuprinde imagini care o înfăţişează pe Regina Maria participând activ la organizarea spitalelor de campanie, la îngrijirea răniţilor de pe front, precum şi la alte acţiuni caritabile, menite să ridice moralul militarilor români şi să aline suferinţa celor răniţi în timpul Marelui Război, care a precedat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.


Sâmbătă, 12 mai 2018


12:00 – Ateliere de limba română pentru adulţi şi copii (înscrieri pe www.calitate.pl)

Atelierele pentru copii au loc la Cafe Szafe, ul. Felicjanek 10 (pentru copii cu vârste între 7 şi 12 ani)

Atelierele pentru adulţi au loc la Massolit Books& Café, ul. Felicjanek 4/2


17:00 – Proiecţia filmului La drum cu tata,reg. Anca Miruna Lăzărescu
Cinematograful Pod Baranami, Rynek Główny 27

LA DRUM CU TATA (comedie dramatică,România,Germania 2017, 111 min.)

Scenariul şi regia: Anca Miruna Lăzărescu

În distribuţie: Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Mărgineanu

Filmul La drum cu tata, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, spune povestea unei familii din Arad din vara anului 1968. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinatie tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției, granița germano-cehoslovacă se închide şi negăsind o altă soluție pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă - poate această situație să se termine cu bine?


19:00 – Noaptea filmelor scurte româneşti
Cinematograful Pod Baranami,Rynek Główny 27

Cel mai bun client, animaţie, reg. Serghei Chivirigă,13min.

Sechestrați fără voie, reg. Tudor Botezatu, 11 min.

Când afară ninge, reg. Conrad Mericoffer, 12 min.

Offstage, reg. Andrei Huțuleac, 25 min.

Cutia albă,animaţie, reg.MihaiPăcurar,18 min.

Misterul unui caz simplu, reg. VeraSurățel,17 min.


21:00 – Petrecere românească

Klub Kornet Drum Bun, Al. Krasińskiego 19



Duminică, 13 mai 2018

11:00 – Baranki Dzieciom: Baranki w Rumunii

Cinematograful Pod Baranami,Rynek Główny 27
Desene animate cuMiaunelşi Bălănelşi ateliere plastice


17:00 –Dezbaterea Modernitate şi modernizare europeană. România 1918-2018 – cu participarea istoricului şi scriitorului Adrian Cioroianu, în dialog cu Łukasz Galusek. Întâlnire prilejuită de apariţia versiunii poloneze a cărţii Cea mai frumoasă poveste (Piękna opowieść o historii Rumunów), de Adrian Cioroianu.
Międzynarodowe Centrum Kultury, Rynek Główny 25

Adrian Cioroianu, în prezent ambasador al României la UNESCO, este unul dintre cei mai remarcabili istorici români: fost Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, senator, euro-parlamentar şi ministru de externe (2007-2008).

Dezbaterea, care face parte din seria de manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, îşi propune să sublinieze rolul pe care l-a ocupat şi îl ocupă România în Europa, începând din perioada modernă a sfârşitului secolului al XIX-lea şi până în prezent. Cu această ocazie, domnul Adrian Cioroianu îşi va prezenta volumul Cea mai frumoasă poveste, apărut anul acesta în Polonia la editura Amaltea, în traducerea scriitorului şi publicistului polonez Bogumił Luft, fost ambasador al Republicii Polone la Bucureşti şi Chişinău.


19:00 – Proiecţia filmului Charleston, reg. Andrei Creţulescu

Cinematograful Pod Baranami, Rynek Główny 27

CHARLESTON (comedie dramatică, România 2017, 119 min.)

Scenariul şi regia: Andrei Crețulescu

Imaginea: Barbu Bălășoiu

Muzica: Massimiliano Nardulli

În distribuţie: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Adrian Titieni, Ana Ciontea, Gabriela Popescu, Gavril Pătru

Charleston, în regia lui Andrei Creţulescu, este o comedie cu accente amare. La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou" cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin. Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format" din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.


Deschiderea festivaluluiacces pe bază de invitaţii sau în limita locurilor disponibile (cu confirmare pe adresa kultura@icr.ro)

Preţuri bilete cinema: 17 zł (normal), 14 zł (redus), 44 zł (carnet pentru 4 proiecţii)
Baranki Dzieciom: 11 zł

La restul evenimentelor intrarea este libera.