ICR Tel Aviv aniversează 15 ani de existență cu Festivalul Filmului Românesc din Israel

Festivalul Filmului Românesc în Israel, dedicat aniversării a 15 ani de la înființarea ICR Tel Aviv, a debutat în seara zilei de 11 aprilie 2019, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul de deschidere, Moromeții 2, a fost proiectat „cu casa închisă”, beneficiind de prezența unui numeros public iubitor al cinematografiei românești contemporane.

Prezent la ceremonia de deschidere, Mirel Taloș, vicepreședintele Institutului Cultural Român, a transmis salutul oficial al ICR București și a felicitat organizarea Săptămânii Filmului Românesc, subliniind faptul că filmul este unul dintre cele mai puternice branduri de țară, prin care este promovată România la nivel internațional. Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv a accentuat, la rândul său, calitatea cinematografiei românești de dată recentă și rolul instituțiilor românești de specialitate de a promova acest produs cultural.

Curatorul festivalului, criticul de film Iris Lackner a vorbit despre producțiile cinematografice românești și a subliniat necesitatea organizării unui eveniment specific de amploare, care să ofere publicului israelian ocazia de se familiariza cu unele dintre cele mai noi filme românești.

Dina Peled, directoarea Cinematecii din Tel Aviv, a apreciat inițiativa ICR Tel Aviv și a menționat faptul că filmele românești sunt printre cele mai populare filme străine în rândul publicului israelian, multe dintre proiecții având loc „cu casa închisă”.

Invitat de onoare al Festivalului Filmului Românesc în Israel și producător al filmului de deschidere, Moromeții 2, Tudor Giurgiu a participat la o întâlnire cu specialiștii israelieni din industria filmului, organizată și găzduită de ICR Tel Aviv în data de 12 aprilie. Giurgiu a vorbit despre poziția privilegiată de care se bucură în momentul de față cineaștii români, care au acum la dispoziție mijloace financiare mult mai substanțiale și căi mai diversificate de a obține finanțare, în comparație cu anii trecuți. Cineastul român a vorbit despre coproducții, principala modalitate de finanțare aleasă de producătorii români în ultima vreme, menționând Franța, Germania, Olanda și Spania ca principalele țări cu care se colaborează în acest domeniu.

A fost de asemenea menționată existența unui acord cadru de colaborare pe cinematografie încheiat între România și Israel, care facilitează și susține coproducțiile, în vederea stabilirii unor colaborări bilaterale între creatorii din cele două țări.

Un alt aspect important al discuției l-a constituit sprijinul acordat de Guvernul României, începând cu 2018, pentru industria cinematografică, ce se constituie într-o schemă anuală de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, cu un buget anual de 50 de milioane de euro, prin care până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film realizate pe teritoriul României pot fi rambursate, în anumite condiții.

Istoria Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) – cel mai mare festival de gen din România, cu o istorie de peste 18 ani și care anul trecut a fost deschis cu filmul israelian Foxtrot, a fost un alt punct important de discuții. În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Tudor Giurgiu a evidențiat avantajele unui festival de mărime medie (comparativ cu festivalurile de categorie A), ce oferă celor prezenți timpul și atmosfera necesare pentru a comunica, pentru „ a se conecta” și pentru a pune bazele unor viitoare colaborări.

Tudor Giurgiu participă, în seara zilei de 12 aprilie, și la sesiunea de Q&A de la Cinemateca din Herzliya, după proiecția filmului Moromeții 2 ca parte a programului oficial al Festivalului Filmului Românesc în Israel. Evenimentul are loc în perioada 11-28 aprilie 2019, fiind organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în colaborare cu MovieMania Israel, la cinematecile din șapte orașe israeliene: Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pina și Sderot.

Astfel, sunt prezentate filmele româneşti: Un pas în urma serafimilor, regia Daniel Sandu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude, Moromeții 2, regia Stere Gulea, Secretul fericirii, regia Vlad Zamfirescu, Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu, Aniversarea, regia Dan Chișu, Charleston, regia Andrei Crețulescu, Ghinionistul, regia Iura Luncașu.

Programul festivalului:

Un pas în urma serafimilor, regia Daniel Sandu (2018, 147 min., subtitrare în limba ebraică)
16 aprilie, Cinemateca din Haifa, ora 20:00
16 aprilie, Cinemateca din Sderot, ora 20:15
17 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 20:00

17 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 18:00
18 aprilie, Cinemateca din Holon, ora 20:30
20 aprilie, Cinemateca din Herzliya, ora 20:30

Sinopsis: Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot, este prins în lupta pentru putere dintre un profesor laic, viclean și corupt și un preot incoruptibil, dar abuziv, alături de trei dintre colegii săi. Elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar. 

Filmul a fost laureat cu peste opt distincții la ediția 2018 a Galei Premiilor Gopo.


„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude (2018, 140 min., subtitrare în limba ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Sderot, ora 19:00
13 aprilie, Cinemateca din Haifa, ora 16:00
16 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 20:30
17 aprilie, Cinemateca din Rosh Pina, ora 20:30
18 aprilie, Cinemateca din Herzliya, ora 18:00
24 aprilie, Cinemateca din Holon, ora 21:00
28 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:00

Sinopsis: Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un „arc peste timp”, cum ar veni”, declară Radu Jude.

Filmul a fost laureat cu premiul „Label Europa Cinemas” la ediția din 2018 a Festivalului Internațional de la Karlovy Vary.


Moromeții 2, regia Stere Gulea (2018, 109 min., subtitrare în limbile engleză și ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 20:30 - în prezența producătorului Tudor Giurgiu
11 aprilie, Cinemateca din Haifa, ora 18:30
12 aprilie, Cinemateca din Herzliya, ora 21:00 -  
în prezența producătorului Tudor Giurgiu
24 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30

Sinopsis: Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers.

Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă.


Secretul fericirii, regia Vlad Zamfirescu (2018, 90 min., subtitrare în limba ebraică)
13 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 21:00 -  în prezența regizorului Vlad Zamfirescu
13 aprilie, Cinemateca din 
Herzliya,  ora 18:00 - în prezența regizorului Vlad Zamfirescu
16 aprilie, Cinemateca din Haifa, ora 18:30

16 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30
17 aprilie, Cinemateca din Sderot, ora 21:30

Sinopsis: Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.


Povestea unui pierde-vară, regia Paul Negoescu (2018, 100 min., subtitrare în limba ebraică)
13 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 18:45
23 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30

Sinopsis: Petru este profesor de matematică la Politehnică şi, în ciuda celor 42 de ani împliniţi, duce o viaţă lipsită de griji. Serile lui se împart între ieşitul la bere cu băieţii si vizitele la Irina, cu care este într-o relaţie pe care nu şi-o asumă decât pe jumătate. Când Irina rămâne însărcinată, Petru este forţat să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze în sfârşit...


Aniversarea, regia Dan Chișu (2017, 86 min., subtitrare în limba ebraică)
11 aprilie, Cinemateca din Herzliya, ora 19:00
15 aprilie, Cinemateca din Rosh Pina, ora 19:00
17 aprilie, Cinemateca din Haifa, ora 20:30 -  în prezența regizorului Dan Chișu
17 aprilie, Cinemateca din Holon, ora 18:00 -  în prezența regizorului Dan Chișu
18 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30 - în prezența regizorului Dan Chișu
18 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 21:00

Sinopsis: La cea de-a 94-a aniversare a lui Radu Maligan, familia şi foştii colegi se întâlnesc la petrecerea bătrânului. Situaţia devine complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.


Charleston, regia Andrei Crețulescu (2018, 119 min., subtitrare în limba ebraică)
15 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30
15 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 19:00
22 aprilie, Cinemateca din Holon, ora 21:00

Sinopsis: La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un„cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin.„Charleston” este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.


Ghinionistul, regia Iura Luncașu (2017, 90 min., subtitrare în limba ebraică)
14 aprilie, Cinemateca din Tel Aviv, ora 21:00
22 aprilie, Cinemateca din Ierusalim, ora 20:30

Sinopsis: Filmul îl are ca protagonist pe Robert, un tânăr urmărit de ghinion care încearcă să ajungă la timp la un casting, dar întâlnește multe obstacole în drumul său.


Bilete și informații suplimentare:
Cinemateca din Tel Aviv - 03 6060800, www.cinema.co.il
Cinemateca din Ierusalim - 02 5654333, www.jer-cin.org.il/he
Cinemateca din Haifa - 04 8353500, www.haifacin.co.il
Cinemateca din Holon - 03 5021555, http://cinemaholon.activetrail.biz/CINEMAHOLON
Cinemateca din Herzliya - 09 9565008, www.hcinema.org.il
Cinemateca din Sderot - 08 6897741, www.sderot-cin.org.il
Cinemateca din Rosh Pina - 04 6801453, www.roshpinacine.com