Expoziția „Povara hârtiei”

Institutul Cultural Român de la Budapesta vernisează vineri, 30 iunie 2023, ora 18:00, în galeria din sediul său, expoziția „Povara hârtiei”, a artistei de origine română – Johanna Kovács.

Expoziția cuprinde o selecție de 35 de lucrări de diferite dimensiuni, unele de grafică, altele realizate doar din hârtie În încercarea continuă de a experimenta cât mai multe tehnici, hârtia joacă un rol esențial în concepția artistică, comportamentul acesteia fiind diferit de la un aditiv la altul.

Punctul central al graficii și picturilor artistei este corpul uman, care în percepția și reprezentarea artistică este întotdeauna „ceva diferit, simultan suprarealist”.

Lucrările sale de grafică redau adesea relații sociale umane, scrise cu cerneală, stilou și pensulă. Ideea de lipsă de speranță, excludere și prejudecată este reflectată în figurile sale asemănătoare unui schelet, în formă de trunchi. Compozițiile sale relatează în mod constant o singură narațiune, spunând povestea de la un desen la altul, cu orice îi stă la îndemână.

Legarea sacră a figurilor, psihologia puterii spațiale a compozițiilor dictează clar că, cariera ei este o mișcare paradoxală, un progres continuu în linie dreaptă, de la vechi la nou, de la făcut până la a fi făcut, de la rezolvat la a fi rezolvat și așa mai departe. Pe de altă parte, stând în loc, mergând înainte și înapoi, de la nou la vechi, ca o privire înapoi de la ceea ce se rezolvă în prezent la ceea ce a fost deja rezolvat. Adică, un pas continuu înainte și înapoi: artistul se învârte, revine mereu în același loc, dar tot se ridică din ce în ce mai sus pe parcursul procesului.”- Szakolczay L.

Kovács Johanna s-a născut în 1951 la București și a absolvit Universitatea de Arte Plastice N. Grigorescu din București în 1976, la secția de grafică cu maeștrii Vasile Kazár și Ion State. Prin căsătorie s-a mutat în Ungaria în 1977. În 1979, a obținut o diplomă postuniversitară în design de carte la Academia de Arte Aplicate din Ungaria, sub supravegherea lui György Haimann și János Kass. Între 1982 si 1991 a lucrat ca designer de grafica. A predat istoria artei și desen, câțiva dintre elevii ei devenind membrii cunoscuți ai scenei artistice internaționale.

Începe cariera artistică in 1972 și participă la numeroase expoziții prestigioase de grup și personale, în țară și peste hotare. Are lucrări păstrate în colecții publice și private: Holocaust Museum Washington (lucrare dăruită la inaugurarea muzeului de președintele maghiar Árpád Göntz); Galeria Națională; Muzeul Ferenczi; Galeria Modernă; Muzeul Literar Petőfi; Muzeul Ciechanoviecz; Muzeul Județean Suhl Schwedt; Autonom Kultur Zenter Weimar etc., colecţii publice şi privaţe.

Este membru a mai multor asociații artistice din Ungaria: Asociația Artiștilor Plastici și a Artiștilor de Arte Aplicate din Ungaria; Asociația Națională a Artiștilor din Ungaria; Asociația Graficienilor; Asociația Pictorilor; Grupul Materia. Premii si burse: Expoziția anului 1976 (sala Calinderu București); Bursa Derkovics 1979-1982; Premiul orașului Salzburg 1990; Premiul ilustrația anului 1997, București; Premiul Scheiber, 2008; Érd Art Award, 2015, Veszprém County Award, XV. Expoziție Balaton, 2019, Premiul Profesional MAOE, 2019; Festivalul Patak, Szigetszentmiklós, premiul 1, 2021; premiul MAOE Professional, 2021.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 30.06 – 25.07.2023, în galeria ICR Budapesta din str. Izsó nr. 5.