România revine la Târgul de Carte de la Białystok

Institutul Cultural Român de la Varșovia revine în acest an la cel mai mare eveniment literar de primăvară din capitala culturală a Poloniei răsăritene – Târgul de Carte de la Białystok. În perioada 19-21 aprilie 2024, împreună cu Centrul Național al Cărții, ICR Varșovia va prezenta publicului un stand românesc bogat, unde vor fi expuse și oferite spre vânzare toate traducerile din literatura română, alături de eseistică, scrieri istorice, cărți de călătorie și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani. O noutate a acestui an va fi traducerea poloneză a biografiei lui Albert Camus, semnată de Virgil Tănase. În scopul promovării  literaturii române, au fost pregătite, de asemenea, o serie de materiale promoționale, din care publicul se poate informa despre noile apariții de carte românească pe piața poloneză și despre volumele aflate în pregătire.

De unsprezece ani, Białystok se găsește în grupul orașelor importante ale Poloniei care găzduiesc târguri de carte. Scopul principal al Târgului de la Białystok, inițiat și organizat de Fundația Sąsiedzi, este promovarea literaturii și lecturii în regiune în rândul publicului larg, de toate vârstele.

Târgul este un eveniment cultural mult așteptat în regiune și este însoțit, în mod tradițional, de festivalul literar „Culturi intersectate”, în cadrul căruia au loc ateliere literare și jurnalistice, întâlniri cu scriitori, concursuri literare, ateliere pentru copii și tineri și numeroase alte acțiuni educative. Manifestarea se desfășoară pe durata a trei zile în spațiul Stadionului din Białystok, sub patronajul primarului orașului Białystok, președintelui Consiliului Voievodal și al prefectului voievodatului Podlasie.

ICR Varșovia a participat de trei ori la târg, în anii 2017, 2018 și 2019, succesul standului românesc fiind unul important, fapt determinant pentru revenirea acum printre expozanți și susținerea participării constante la evenimentul de la Białystok. Participarea la cele mai importante târguri și vânzarea de carte exclusiv în limba polonă face parte din demersul consecvent al ICR Varșovia de sprijinire a difuzării cât mai ample a traducerilor din literatura română.