Recital de promovare a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția a XIX-a

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează un eveniment muzical de excepție pentru promovarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” desfățurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, în colaborare cu Ministerul Culturii, ARTEXIM, Ambasada României în Regatul Spaniei, Conservatorul Regal de Muzică de la Madrid și Fundația Piu Mosso.

Evenimentul va avea loc pe 20 aprilie, ora 18:00, în Auditoriul Manuel de Falla al Conservatorului Regal de Muzică de la Madrid, cea mai importantă și cea mai veche instituție de educație muzicală din Spania, fondată în anul 1830 de regina Maria Cristina, o mare iubitoare de muzică. Evenimentul va avea două părți:

În prima parte, vor avea loc câteva intervenții despre Festivalul și Concursul „George Enescu”: o intervenție video a maestrului Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, iar după aceea vor lua cuvântul Cristina Uruc, managerul intermar al ARTEXIM, Vlad Stănculeasa, câștigătorul Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru vioară şi pian de George Enescu în anul 2007, doamna Raluca Mihailă, Însărcinat cu afaceri a.i. și doamna Maria Floarea Pop, director ICR Madrid;

În a doua, parte va fi recitalul susținut de Vlad Stănculeasa, cel mai talentat violonist al generației sale, și pianistul James Maddox, un pianist de excepție, cu care Vlad Stănculeasa a cântat împreună în diverse ocazii, în multe recitaluri tematice.

Repertoriul concertului va cuprinde lucrările:

  • Schubert rondo în Re minor
  • Brahms sonata nr. 2 în La major
  • Sibelius 5 piese op.81
  • Enescu sonata nr.3

Vlad Stănculeasa, câștigătorul premiul al III-lea și premiului pentru cea mai bună interpretare a Amintirilor din copilărie la Concursul Internațional „George Enescu” în anul 2007, este unul dintre cunoscuții violoniști români care cântă pe un Sanctus Seraphino din 1739, care a aparținut lui George Enescu și marelui său elev Yehudi Menuhin. A interpretat muzică de cameră cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni din prezent, printre care Maxim Vengerov, Janine Jansen, Alberto Lysy, Maximilian Hornung, Jose Gallardo, Viktoria Mullova, Jeremy Menuhin și Ana Chumachenco. A primit premii de top la Concursul Internațional de vioară „George Enescu”, Concursul „Renata Molinari”, Concursul Internațional Valsesia Musica, precum și Premiul Enescu 2007 pentru cea mai bună interpretare a lucrării Impressions d’enfance de Enescu. Ca solist, a concertat cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra de Cameră din Coreea, Kammersymphonie Leipzig, Filarmonica George Enescu. A colaborat ca solist cu numeroși dirijori, printre care Kent Nagano, Lahav Shani, Han Na Chang, Konrad von Abel, Joana Carneiro, Min Kim și Mischa Katz.

În prezent, este concertmaistru al Orchestrei Simfonice din Basel, al Orchestrei Simfonice din Barcelona și ocupă aceeași poziție în cadrul Gstaad Festival Orchestra, orchestra în rezidență a Festivalului Menuhin. De asemenea, este profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona (ESMUC), a fost profesor invitat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Göteborg și a condus mai multe cursuri de măiestrie în Serbia, Spania, Venezuela și Suedia.

James Maddox, australian de origine, a studiat la Conservatorul de Muzică din Sydney cu Nikolai Evrov, apoi în Italia cu Alexander Lonquich și Edoardo Strabbioli. Interpretează muzică de cameră, acompaniază recitaluri vocale și apare ca solist în toată Europa, în Asia și Australia. A lucrat cu compozitori precum Krysztof Penderecki, Peter Eötvös, Jörg Widmann și Graeme Koehne și a susținut numeroase premiere. James Maddox a fost invitat la Festivalul Schleswig Holstein, Beethovenfest Bonn, Ruhrtriennale, Menuhin Festival Gstaad și Klavier-Festival Ruhr. Are o vastă experiență ca pianist de orchestră și a cântat în mod regulat cu Beethoven Orchester Bonn, Duisburger Philharmoniker și Bochumer Symphoniker. Turneele alături de violonistul Vlad Stanculeasa l-au dus pe domnul Maddox în Elveția, Italia, România și Suedia. O serie de producții pentru Radiodifuziunea Germană de Vest cu membri ai Orchestrei Simfonice WDR s-a axat pe muzica de cameră romantică târzie. Are recitaluri de lieduri cu mulți cântăreți renumiți, iar soprana Ingrid Schmithüsen i s-a alăturat pe dublul CD cu Anna Magdalena Bach's Notebook la Coviello Classics. Înregistrarea sa cu sonatele pentru vioară de Brahms (Coviello) este un document al unei colaborări de 25 de ani cu Ida Bieler care cuprinde cea mai mare parte a repertoriului de duo, precum și literatura de trio, cvartet și cvintet.

James Maddox predă la Robert-Schumann-Hochschule din Düsseldorf din 1996. A condus cursuri de măiestrie pentru pian în Australia și Germania și pentru muzică de cameră la Academia Letonă de Muzică din Riga.