Radu Jude în juriul festivalului Cinéma du Réel

Perioada de desfășurare a Festivalului internațional al filmului documentar Cinéma du Réel: 22-31 martie 2024

Loc de desfășurare: Centre Pompidou, Forum des images, cinema Mk2 Beaubourg

ICR Paris susține participarea regizorului Radu Jude, în calitate de membru al juriului Competiției de Lung Metraj, la cea de-a 46-a ediție a Festivalului internațional al filmului documentar Cinéma du Réel, Centrul Pompidou (22-31 martie 2024). Raluca Iacob, reprezentant Lightdox, participă de asemenea la Festival, la evenimentele de netowrking ale ParisDOC Works-in-Progress.


Radu Jude va juriza Competiția de Lung Metraj a Festivalului alături de ceilalți membri ai juriului: Marie Voignier, Manuel Asin, Hervé Birolini, Andrea Queralt.

Regizorul și scenaristul Radu Jude a studiat cinematografia la București și și-a început cariera ca asistent regizor pentru filme de lungmetraj precum Amen, în regia lui Costa Gavras sau Moartea domnului Lazarescu, în regia lui Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care Corp la corp (2003), Marea Neagră (2004), Lampa cu căciulă (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câștigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracow, Almeria, Valencia, Uppsala; Dimineața (2007), Alexandra (2007) - selecționat în peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen (unde a obținut Marele Premiu). Radu Jude a regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.

Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul său în lungmetraj. Până la momentul lansării filmului pe marile ecrane din România, Cea mai fericita fata din lume a obținut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival și Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selecționat In ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.

În 2015, câștigă Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor pentru Aferim! În 2016, și-a făcut debutul ca regizor de teatru cu adaptarea sa pe scenă a Scenelor dintr-o căsătorie a lui Ingmar Bergman. Premiera internațională a filmului The Dead Nation (2017) a marcat debutul său în filmul documentar. Lungmetraj Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018) adâncește legătura dintre personal și politic.

În 2021, filmul său, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc a obținut premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. În România, filmele lui Radu Jude au fost premiate la Gopo (Toată lumea din familia noastră – 3 premii în 2013, O umbră de nor în 2014, Trece și prin perete – un premiu în 2015, Aferim! – 2 premii în 2016, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari – premiul pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune în 2019) și la TIFF (Toată lumea din familia noastră – în 2012, O umbră de nor - în 2013).

Din 1978, Cinéma du Réel a prezentat publicului diversitatea formelor și abordărilor cinematografice ale producției documentare mondiale contemporane, la Centrul Pompidou și în cinematografele partenere ale festivalului, prin competiția internațională și cea franceză, prin programe tematice și o secțiune profesională, ParisDOC. În fiecare an, cea mai bună creație documentară internațională este prezentată la Centrul Pompidou și în teatrele partenere Cinéma du Réel. Mai mult, din 2019, secțiunea „Première fenêtre” a reunit primele gesturi documentare realizate într-un context non-profesional și în special filme studențești, alese chiar de o comisie de selecție formată din studenți. În afara competiției, un program tematic sau monografic permite dialogul lucrărilor, realizatorilor și memoriei genului. Această programare a evenimentului dă culoarea ediției.