Promovarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” și concert de pian la Palatul Național Ajuda din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și ARTEXIM, organizează un concert de muzică clasică susținut depianistul Mihai Ritivoiu în vederea promovării Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.

Concertul va avea loc în data de 16 aprilie 2024, ora 18:30, lasala Dom Luís I a prestigiosului Palat Național Ajuda din Lisabona.În deschiderea evenimentului, va avea loc un moment de prezentare a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, susținut de Cristina Uruc, manager interimar al ARTEXIM.

Repertoriu

F. Chopin: Trei mazurci, op. 59: nr. 1 în la minor, Moderato, nr. 2 în la bemol major, Allegretto, nr. 3 în fa diez minor, Vivace
F. Chopin: Studiu in do diez minor, op. 10 nr. 4
G. Fauré: Baladă în fa diez major, op. 19
G. Enescu: Sonata în fa diez minor, op. 24 nr. 1

I. Allegro molto moderato e grave

II. Presto vivace

III. Andante molto espressivo

Pianistul Mihai Ritivoiu (n. 1989, București), stabilit la Londra, este laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale, precum Concursul Național Dinu Lipatti de la București și Beethoven Piano Society of Europe Intercolegial Competition de la Londra, unde a obținut medalia de aur. Mihai Ritivoiu este laureat al Concursului Internațional George Enescu, unde a fost de asemenea, distins cu premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu. Mihai Ritivoiu are o carieră internațională susținând recitaluri solo și de muzică de cameră în Europa și Asia, și a avut concerte cu Filarmonica George Enescu, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră Engleză și MDR Leipzig, și cu dirijori precum Joshua Weilerstein, Robert Trevino, Michael Collins, Cristian Mandeal, Christian Badea și Horia Andreescu. A fost invitat să cânte în cadrul unor festivaluri prestigioase, printre care Young Euro Classic din Berlin și Festivalul Enescu de la București, și a concertat în săli precum Barbican Centre, Wigmore Hall, Cadogan Hall, Konzerthaus Berlin, Studio Ernest Ansermet Geneva, Radio Hall, Sala Radio și Ateneul Român din București.A apărut de mai multe ori în direct în cadrul emisiunii„In Tune” de la BBC Radio 3.A avut spectacole difuzate de Radio România Muzical, Radioteleviziunea Elvețiană și Medici TV.

Palatul Național Ajuda este o instituţie culturală portugheză de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu”. al capitalei portugheze. Fostă reședință a regilor Portugaliei începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, Palatul Național Ajuda este astăzi sediul unui muzeu, al unei uriaşe biblioteci, precum și al Ministerului Culturii din Portugalia. Palatul Național Ajuda a găzduit expozițiile „Pintura romena modernaˮ (2016) şi „Fikl. Portuguese Storylinesˮ (2017), organizate în acest spațiu de Ambasada României, ICR Lisabona şi Fundaţia Bonte. În anul 2019, la Palatul Național Ajuda, în Sala Dom Luís I, a fost organizat evenimentul de deschidere a Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene marcată la Lisabona printr-un concert al Cvartetului Bălănescu.

Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” sunt organizate în onoarea celebrului compozitor român George Enescu, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, şi sunt finanţate de Guvernul României prin Ministerul Culturii, fiind organizate de Artexim. Maestrul Zubin Mehta este Președintele de Onoare al Festivalului și Concursului, iar maestrul Cristian Măcelaru este director artistic. În 2024 va avea loc la București cea de-a XIX-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”.

Cel mai important concurs de muzică clasică din România și unul dintre cele mai însemnate din lume acceptă înscrieri pentru cea de-a XIX-a ediție, care va avea loc la București în perioada 31 august - 27 septembrie 2024.Pentru cele patru secțiuni ale concursului au fost alocate premii în valoare totală de 125.000 EUR. Structura concursului este inspirată de viața artistului al cărui nume îl poartă. Concursul sprijină și promovează tinerele talente în domeniul muzicii clasice, așa cum artistul însuși a sprijinit tinerii artiști de-a lungul vieții sale. George Enescu a donat sume considerabile pentru a finanța burse pentru muzicieni. În 1912, a susținut un turneu în România și a strâns peste o mie de lire britanice pentru a finanța și a acorda un premiu național pentru compoziții. De asemenea, viitorul concurs de la București va contribui la promovarea muzicii lui George Enescu, întrucât sonatele și suitele sale fac parte din repertoriul concursului. Înscrierile pentru ediția din 2024 a Concursului Internațional George Enescu sunt deschise până la data de 10 mai 2024 pentru secțiunile pian, vioară și violoncel.Data limită de înscriere pentru secțiunea de compoziție este 30 iunie 2024.

ARTEXIM este organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”. În 1997 a fost acceptat ca reprezentant al prestigiosului Festival Internațional „George Enescu” în cadrul European Festivals Association, acolo unde de-a lungul edițiilor aflate în organizarea sa a reușit de atunci și până în prezent,să impresarieze cele mai apreciate colective artistice și interpreți renumiți din lumea muzicală internațională. A susținut de asemenea, participarea la concursuri internaționale a numeroși tineri care ulterior au devenit nume de referință în viata culturală a României, fiind mesageri ai artei românesti pe marile scene ale lumii: Ruxandra Donose, Roxana Briban, Iulia Isaev, Marius Brenciu, Ana-Camelia Stefanescu, Celia Costea, Alexandru Tomescu, Irina Ionescu, Alexandru Badea, Paul Basacopol, Matei Varga, Stefan Ignat și alții. În anul 1994, ca urmare a activităților desfășurate, ARTEXIM a fost singura agenție de impresariat admisă ca membru cu drepturi depline în Association Europenne des Agents Artistique; de asemenea, agenția face parte din International Artists Management Association (din 1996). De-a lungul timpului, ARTEXIM a organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român audițiile pentru selecţia anuală a Orchestrei Europene de Tineret (European Union Youth Orchestra) și deține un portofoliu de peste 800 de adrese ale unor institutii de profil muzical din întrega lume cu care este în corespondență și relații profesionale.