„Let 's Talk About... Film” la Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român invită publicul marți, 28 mai 2024, ora 19.00, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prima ediție a programului „Let 's Talk About... Film”, în cadrul căreia vor fi proiectate scurtmetrajele „Interfon 15ˮ și „Poate întunericul mă va acoperiˮ în regia lui Andrei Epure. Proiecția filmelor va fi urmată de o discuție între regizor și invitatul special Cristian Iftode, filosof și conferențiar universitarla Facultatea de Filosofie, Universitatea București. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul „Let 's Talk About... Film” continuă demersul Institutului Cultural Român de promovare a cinematografiei românești contemporane și propune un concept original de înțelegere a filmelor prin invitarea unor personalități culturale pasionate de cea de-a șaptea artă, fără a fi implicate în mod direct în domeniul cinematografic.

Cum se vede filmul din perspectiva unui artist plastic? Dar din cea a unui actor care s-a reorientat către regie de film? Ce își propune un compozitor sau un filosof să vorbească cu un regizor? În ce măsură un profesor de liceu poate convinge o clasă întreagă să vină la cinema? Ce ne mai atrage când vorbim despre un film: povestea, actorii sau muzica? Acestea sunt câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul evenimentului.

Andrei Epure, regizor și scenarist, a absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film din București și a terminat un masterat în scenaristică la aceeași universitate. A lucrat cu mai mulți regizori români și a scris scenarii, în calitate de co-autor, pentru lungmetrajele „Om-câine” (2022), Mammalia (2023) și „Vertebre” (2023), o miniserie în dezvoltare. Cele două scurtmetraje „Poate întunericul mă va acoperi” și „Interfon 15” au fost realizate în 2022, cel de-al doilea fiind selecționat la Festivalul de Film de la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique. „Nu mă lăsa să mor”, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Epure, se află acum în etapa de post-producție.

Cristian Iftode este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din anul 2007,unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și din străinătate, precum și volume de autor: „Aristotel. Problema analogiei și filosofia donației” (2015), „Viața bună.O introducere în etică” (2021) și „Filosofia ca mod de viață. Sursele autenticității” (2022).

Sinopsis „Interfon15ˮ(2021)

Câțiva locatari descoperă în fața blocului o femeie care a leșinat. Chiar dacă ea locuiește la etajul trei, nimeni nu-i cunoaște numele. În așteptarea salvării, vecinii reflectează asupra vieții femeii și a lor.

Sinopsis „Poate întunericul mă va acoperiˮ(2021)

În noaptea de Înviere, un preot trebuie să aducă Lumina Sfântă la biserica de care aparține. Cu cât se apropie de destinație, cu atât noaptea devine mai întunecată.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, București FM

Eveniment organizat cu sprijinul: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Agricola