- 6 May 2025
- Etichete Rendez-vous aux Jardins ICR Tokyo
Institutul Cultural Român din Tokyo și Ambasada României în Japonia organizează, în perioada 6–8 iunie 2025, o ediție specială a evenimentului „Rendez-vous aux Jardins” – pentru prima dată în afara spațiului francofon obișnuit și singura desfășurată în Asia.
Evenimentul are loc la sediul Institutului Cultural Român din Tokyo (3 Chome-16-19 Nishiazabu, Minato-ku, Tokyo 106-0031) și aduce în prim-plan arta grădinilor ca spațiu de întâlnire între culturi, printr-un program divers de ateliere, demonstrații și expoziții.
Programul complet al evenimentelor:
6 iunie – ora 18:00
- Live performance de ikebana – Nicoleta Oprișan, artist, designer, parfumeur și profesor ikebana, CEO 5 Senses
- Vernisaj expoziție video-fotografie – Corneliu Brad, artist fotograf român
7 iunie – orele 11:00–13:00 și 14:00–16:00
- Expoziție și demonstrații de origami – Alexandra Baranyi, profesor de limba și cultura japoneză, specializată în obiecte artistice din hârtie washi
- Expoziție și demonstrații de ikebana – Andreea Georgescu, arhitect și profesor ikebana
- Expoziție și demonstrații de ikebana – Rumiko Matsumura, artist ikebana, împreună cu studenții săi
8 iunie
- Ora 11:00–13:00 – Atelier și demonstrații de arte caligrafice japoneze, susținute de Ouka Magari (artist caligraf), cu sprijinul Mai Chonan și Yuika Chonan
- Ora 14:00–16:00 – Atelier și demonstrații de arte textile tradiționale românești și japoneze (brodat, cusut, tehnica yuzen), susținute de Cornelia Sekiguchi, Cornelia Kasahara, Elena Teodora (Irina) Ștefan, Alexandra Crasovschi și Itsuko Kasahara
Organizatori:
Institutul Cultural Român din Tokyo și Ambasada României în Japonia
Partener:
Universitatea Româno-Americană – România
Cu
sprijinul:
5 Senses – Japonia, Peony Sogetsu Study Group – Școala Sogetsu București –
România, Wa Cultural International Communication – Japonia, Institutul Național
al Patrimoniului – România, Japan by Myself
Corneliu Brad -va expune instalația foto-video Timpul florilorîn care va prezenta fotografic 12 portrete ale unor persoane ( atașat textul despre cele 12 personalități ale căror portrete fotografice vor fi expuse) care au marcat într-un fel sau peisajul cultural contemporan românesc. Filmul care va antura expoziția de fotografie va prezenta in time-lapse parcursul în timp al unui buchet de flori. Proiectul este dedicat mamei artistului, de profesie horticultor. www.cornelbrad.com /www.oameniputereromania.org
Fotograf, autorul cărților „Oameni. Putere. România.”( 2018 și 2020), „Interludii” (2015), „Faces beyond ideas”(2017).Născut în 1974, în București, România.Între 1993 și 2013, a fost librar, editor al unei reviste și a înființat un sistem de protecție a mediului în agricultură. Uneori, filmează.
„ Oameni. Putere. România.” este un proiect de realizare a unei arhive sub forma unei serii de portrete fotografice ale personalităților excepționale pentru istoria recentă a României.
„Interludii” este primul proiect editorial realizat în România despre personalități recunoscute la nivel mondial, cuprinzând peste 70 de portrete ale muzicienilor și artiștilor prezenți în anul 2013 la Festivalul “George Enescu” .
„Faces beyond ideas”- 60 de portrete ale unor personalități românești și internaționale prezente în anul 2016 la “Festival of ideas”, eveniment organizat de Aspen Institute România
Nicoleta Oprisan( cu s nu cu ș) - artist japonez de ikebana și profesor certificat Sogetsu de ikebana, lucrând în Japonia. Crează instalații și expoziții de ikebana la scară largă pentru hoteluri, evenimente live, vitrine, spații exterioare etc. Produce evenimentele „5Senses & Friends” care încorporează spectacole live de ikebana și muzică tradițională japoneză. Sunt un promotor pasionat al artei și culturii japoneze. Oferă servicii profesionale de ikebana, oferind amestecul perfect de inspirație - o notă de fler european pentru a completa această formă de artă tradițională japoneză. Fiecare expoziție de ikebana pe care o crează surprinde esența ocaziei și este concepută pentru a stimula și încânta toate cele cinci simțuri. Va susține live un performance ikabana, rezultatul fiind o instalație ikebana de 4 metri.
Alexandra Baranyi artist polivalent, stabilit în București, unde își desfășoară activitatea în propriul atelier. La vârsta de 6 ani și-a descoperit pasiunea pentru origami, iar la scurt timp după a cultura japoneză i-a acaparat atenția. Și-a urmat chemarea și a continuat să studieze în această direcție, creându-și propriul drum încă din copilărie.
Practica sa artistică explorează potențialul expresiv al hârtiei, un material aparent fragil, dar care devine un mediu viu în mâinile sale. Lucrările Alexandrei transcend granițele simplei estetici, transformând hârtia într-un organism capabil să reflecte timpul, energia și conexiunea cu privitorul.
Procesul său artistic este strâns legat de tehnica plierii și de fabricarea manuală a hârtiei, o practică pe care a descoperit-o în timpul unui stagiu de studiu în Japonia, unde a învățat tehnica tradițională a hârtiei washi. Această experiență a redefinit relația sa cu materialul, conferind lucrărilor o dimensiune organică: hârtia „trăiește”, evoluează, își schimbă forma și textura în timp, asemenea unei ființe aflate într-o continuă transformare.
Fiecare lucrare este un dialog subtil între artist, material și privitor, o reflecție a momentului prezent și a amprentei emoționale pe care o poartă. Atelierul Alexandrei este un spațiu de experiment și introspecție, unde materia devine martor al unei căutări continue a echilibrului dintre fragilitate și forță, efemer și durabil. Va expune lucrări din hartie pliată ( tehnica origami) de mari dimensiuni și va face demonstrații origami.
Andreea Georgescu - S-a născut pe 07.07.1982. A absolvit, ca șefă de promoție, Universitatea Tehnică de Construcții București, în 2006. Pasionată de cultura niponă, începe să ia lecții de limbă japoneză în timpul facultății cu Yukiko Okuyama sensei (voluntar JICA).
Se îndrăgostește de ikebana în 2006, când doamna Saori Hayashi (soția atașatului cultural al Ambasadei Japoniei în România de atunci) îi face cadou manualele școlii Sogetsu de ikebana.
Studiază ikebana de 19 ani. Din 2020 este îndrumată de sensei Nicoleta Oprisan de la școala Sogetsu de ikebana, din Tokyo, Japonia. În prezent deține gradul 3 de profesor și își continuă studiile pentru gradul 2. Este membru în Sogetsu Teacher's Association, iar numele de floare acordat de conducătoarea școlii Sogetsu, Akane Teshigahara, este Seitō青冬 (Iarnă Albastră). Este coordonatorea primului și singurului „Study Group” Sogetsu din România.
Câteva dintre aparițiile reprezentative:
- Expoziție de ikebana la evenimentul de deschidere al Cărturești Fandom Verona (zona Japonia) – (2023);
- Demonstrație și atelier la Reședința Ambasadorului Japoniei, E.S. dl. Hiroshi Ueda. Participanții au fost membri ai Asociației Internaționale a Femeilor, invitați de Ambasada Japoniei (mai 2023);
- Demonstrație la evenimentul de închidere al expoziției „Arta restaurării – lucrări de artă chinezești și japoneze” la Muzeul Național de Artă al României (2023);
- Expoziție de ikebana la Cărturești Fandom, organizată de grupul CSRJ-AH ikebana, în prezența E.S. dl. Ambasador Hiroshi Ueda (decembrie 2023);
- Expoziție de ikebana la Muzeul Național de Artă al României – „Dincolo de granițele Lumii Plutitoare” (iunie 2024);
- Demonstrații și ateliere la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2024, ediția Focus Japonia, la Cluj;
- Expoziție de ikebana a Peony Sogetsu Study Group – „Yuki Matsuri” la Muzeul Național al Țăranului Român (decembrie 2024);
- Structuri ikebana realizate cu ocazia lansării celui mai nou joc (Shadows) din celebra serie Assassin's Creed; Va expune instalații ikebana și va demonstra cum se crează o instalație ikebana sogetsu.
Itsuko Kasahara - artist japonez. Pictează pe materiale textile diverse, folosind tehnici tradiționale japoneze, printre care si yuzen, metodă și tehnică practicată de artistă de peste 40 de ani.Acum 300 de ani, Miyazaki Yuzensai, un pictor din Kyoto, a venit cu ideea. Metoda constă în aplicarea de lipici pe contur și apoi adăugarea de culoare, numită Itome Yuzen.Predă deasemenea și cursuri de tehnici artistice tradiționale. Crează modele unice de kimonouri, chiar și altele decât cele tradiționale. Va executa pictură în tehnica yuzen.
Rumiko Matsumura, artist și sensei ikebana, având numele de floare UOEI魚瑛
De-a lungul anilor:
- A avut peste 13 expoziții de grup timp de 20 de ani cu elevii săi („UOEI și echipa ei”).
- A participat la numeroase expoziții Sogetsu Ikebana:
- 1972 - A obținut Certificatul de Predare gradul IV, prin intermediul regretatei doamne Setsuri Akagi, continuând să obțină Certificate de Predare avansate an de an.
- 1986 - A deschis un curs de Ikebana „Kabo UOEI” pentru japonezi și străini: americani, australieni, austrieci, belgieni, canadieni, chinezi, englezi, germani, indieni, coreeni, malgași, malaezieni și neozeelandezi.
- 1998-'99 - A avut un curs de Ikebana la Oxford, Marea Britanie.
- 2003 - S-a alăturat Ikebana International. A lucrat pentru sediul central și pentru filiala fondatoare din Tokyo ca unul dintre directori, timp de 12 ani. A lucrat pentru Convenția Mondială Internațională de Ikebana ca membru al consiliului de administrație la fiecare cinci ani. A participat la Conferințele Regionale Internaționale de Ikebana Asiatice și Europene.
- 2003-2004 - A susținut demonstrații de Ikebana la Clubul Femeilor din Universitatea Cambridge, Marea Britanie.
- 2010 - A obținut „Riji”, cel mai înalt grad de Certificat de Predare.
- 2012-2013 - A stat în Leipzig, Germania. A participat la un curs de Ikebana pentru florării în Leipzig, Germania.
- 2012 - A organizat o expoziție de Ikebana cu două prietene poloneze în Varșovia, Polonia.
- 2013 - A fost trimisă la Orenburg - Rusia, pentru a participa la demonstrații de Ikebana la Universitatea din Orenburg și la Centrul Turistic sponsorizat de Societatea Japonia-Rusia din Tokyo.
- 2015-2018 - A predat Ikebana elevilor de la Liceul de Stat Oyamadai din Tokyo.
- 2018 - A fost trimisă la Riazan și Saratov, în Rusia, pentru a susține ateliere sponsorizate de Societatea Japonia-Rusia din Tokyo.
- 2020 - A expus lucrări de Ikebana la ceremonia Zilei Indiene Independente cu elevii săi indieni.
- 2024 Aprilie - A avut demonstrații și ateliere de Ikebana cu elevele sale, Oksana Shtyk și Florentina Vinica Barbu, în Tașkent, Uzbekistan.
Va expune lucrări de ikebana împreună cu cîțiva dintre elevii săi.
Miki Chonan - nume de artist Ouka Magari, cu sprijinul Mai Chonan și Yuika Chonan - Reprezentante ai Asociației Internaționale Wa Culture.
Miki Chonan - Artist caligrafic japonez, membru al Societății Regalea Artiștilor Britanici, membru al Asociației Internaționale de Artă a Păcii și al Agenției pentru Afaceri Culturale - evenimente comemorative,
Maestru al aranjamentelor florale în stil Kado Ikebana Ikenobo.
Artist caligrafic japonez și maestru în Ikebana, aranjamente florale, petrece timp în orașe europene pentru a împărtăși arta caligrafiei japoneze și Ikebana.
Organizează ateliere pentru a cultiva bogăția minții în care participanții își exprimă sentimentele scriind un singur cuvânt Kanji pe o foaie de hârtie cu o pensulă de caligrafie, inspirat de „IchigoIchie” - Zen („o întâlnire cu propriul cuvânt/semn special Kanji”).
Îi învață pe studenții străini Ikebana, aranjamente florale, și să urmeze spiritul Zen pentru a se concentra și reculege. https://eu-japanfest.org/meet-up/artist/profile/1009
Vor executa elemente de caligrafie în tehnici tradiționale.
Cusăturile și obiectele prezentate in cadrul atelierului din data de 8 iunie, sunt create de membre ale comunității românești din Tokyo, pasionate de arte tradiționale textile românești (cusături, broderie, împletituri ș.a).
Crează obiecte vestimentare și accesorii, pornind de la stilurile tradiționale ale costumelor populare românești, împodobindu-le cu cusături specifice și în se care folosesc figuri cu simbolistică tradițională. Tehnicile de cusut folosite sunt și ele specifice tradiției românești. Vor prezenta obiecte cusute și împodobite cu motive tradiționale românești și vor delecta publicul demonstrând live diverse tehnici de cusut și brodat.
Cornelia Sekiguchi - S-a născut în Cluj-Napoca, România, unde a studiat istorie,
jurnalism și educație la Universitatea Babeș-Bolyai, unde a obținut
definitivatul în învățământul preuniversitar. După ce a predat istoria timp de
cinci ani în licee din România, a început un nou capitol mutându-se în Japonia,
unde a lucrat ca profesor de engleză și română în diverse locuri, inclusiv
Kawamura Gakuen, Seikei University și Ministerul Afacerilor Externe al
Japoniei.
Pe lângă predarea limbilor străine, s-a
implicat în organizarea și contribuirea la programe culturale care promovează
patrimoniul japonez și românesc. Activitatea sa de voluntariat include mai
întâi organizarea „Zilelor Culturale Japoneze” în România și a ceremoniilor de
ceai Urasenke în cooperare cu Ambasada Japoniei, iar apoi în Japonia cu
programul Hello Kids și Ageo Global Association. Broderia în special, ocupă un
loc special în inima sa. A început ca un hobby acum câțiva ani și de atunci nu
se pot opri din cusut, broderia a devenit o parte din viața sa de zi cu zi.
Elena Teodora (Irina) Ștefan -locuiește în Japonia de 11 ani. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București și a urmat un program de masterat în lingvistică franceză, beneficiind de o bursă de studii la Universitatea din Valencia. În prezent, lucrează în domeniul administrativ la o școală de limba japoneză. Este pasionată de tot ce ține de lucrul manual, în special de broderie, și își dorește să urmeze cursuri de Kaketsugi, o tehnică japoneză rafinată de restaurare invizibilă a articolelor vestimentare.
Alexandra Crasovschi -Venită în Japonia cu programul de burse MEXT acum mai mult de 20 de ani. A absolvit facultatea de Economie la Tohoku University si a făcut masteratul la Waseda University pe Consumer Behavior. Prin cariera actuală facilitează operațiunile business și administrative ale companiilor străine pe piața japoneză. În timpul liber se delectează cu pasiunea pentru broderia tradițională românească.
Cornelia Kasahara -- freelancer - activități de traducere în lb. română, japoneză, susține/interpretează (cursuri de) muzică și dans, creatoare de obiecte de inspirație tradițională românească, folosind tehnici tradiționale dar și moderne. Activitățile și calitățile sale sunt întărite de documente oficiale care atestă calificările sale: 2003 – atestat emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru folclor-solist vocal muzică populară (din județul Hunedoara/ Banat, Alba și Sibiu în special), 2005- este traducător autorizat pentru limba japoneză-română /retroversiune, document emis de Ministerul Justitiei din România, 2005 – atestarea absolvirii unui curs de predare a limbii japoneze, în Japonia, cu document emis de Institutul de limbă japoneză unde a efectuat studiile. Ca pasiuni/hobby menționăm: literatura non-fiction, sport-alergare, ski, dans, yoga, natura și sănătate, arta textilă/arta cusutului manual - de la cusături tradiționale până la slow-stitch, în stil modern/abstract