Accademia di Romania in Roma găzduiește conferința „Românii, italienii și Monarhia Austro-Ungară în a doua jumătate a sec. XIX și începutul sec. XX”

Accademia di Romania in Roma va găzdui conferința Românii, italienii și Monarhia Austro-Ungară în a doua jumătate a sec. XIX și începutul sec. XX. Între loialitate dinastică și identitate națională, susținută de Conf. Dr. Ion Cârja - Directorul Școlii Doctorale Studii de populație și istoria minorităților, profesor de Istoria modernă a României, istorie ecleziastică, arhivistică la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc pe 4 iunie 2024, începând cu ora 17:30, la sediul Accademia di Romania in Roma.

Anul 2024 e un an dedicat unui personaj important pentru identitatea și memoria colectivă românească, Avram Iancu, lider al Revoluției române de la 1848 din Transilvania, de la a cărui naștere se împlinesc două secole. În prelungirea unei strategii impuse în mișcarea națională a românilor ardeleni în veacul al XVIII-lea, petiționarismul legalist, fundamentat pe încrederea în „bunătatea” și deschiderea Vienei față de naționalități, Avram Iancu a fost un personaj care a trăit din plin speranțele și deziluziile loialismului dinastic. Această abordare, cunoscută în istoriografie ca „patriotism dinastic” sau „loialism”, a fost comună pentru toate naționalitățile din Imperiul habsburgic (transformat în 1867 în monarhie austro-ungară) și a cunoscut în timp un fenomen de eroziune și degradare, practic naționalitățile se vor îndepărta tot mai mult de imperiu și se vor ralia tot mai consistent propriilor obiective și proiecte naționale, culminând cu perioada Primului Război Mondial, când are loc prăbușirea loialității pentru imperiu la majoritatea popoarelor din monarhia dunăreană. 

Conferința propune un studiu comparat între românii și italienii din Imperiul austro-ungar, pentru a vedea cum s-au poziționat, în perioada avută în vedere, între loialitatea pentru imperiu și loialitatea pentru propria națiune, cu asumarea unor proiecte politice majore, fundamentate pe cele două atitudini și trăsături de mentalitate (v. Legea 223/2023 pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu”, https://lege5.ro/Gratuit/geztqnbsgy4te/legea-nr-223-2023-pentru-instituirea-anului-2024-ca-anul-avram-iancu).

Conferința este dedicată și Tratatului de la Trianon, semnat în iunie 1920 și care a legitimizat alegerile din 1918 ale poporului român de a se uni într-un singur stat recunoscut internațional(v. Legea nr. 256/2020 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, https://lege5.ro/gratuit/gm4temzzhe3q/legea-nr-256-2020-pentru-declararea-zilei-de-4-iunie-ziua-tratatului-de-la-trianon).

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din București, sub patronajul Associazione Italiana Studi di Storia dell’Europa Centrale e Orientale și al Associazione Italiana Studi del Sud-Est Europeo.