100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l'Est, la ICR Stockholm

În pedioada 5 aprilie – 20 mai 2024, ICR Stockholm găzduiește expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l'Est‟ care include 100 de tablouri semnate de pictori români contemprani. Proiectul face parte din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopții Culturale a orașului Stockholm ce va avea loc pe 20 aprilie 2024.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 5 aprilie, începând cu ora 18:00, în galeria ICR Stockholm. Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă și proiecții cu reportaje realizate în timpul rezidențelor artiștilor români în Franța.

„Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l'Est‟ este cea mai mare expoziție de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l'Est o organizează în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cuprinzând 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani. Printre tablourile expuse în galeria ICR Stockholm se vor număra de lucrări semnate de pictori cunoscuți din România - printre care Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ștefan Pelmuș, Ion Sălișteanu - sau din Suedia - Ligia Podorean-Ekström și Constanțiu Mara.

Relevanța acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franța de 30 de pictori români, sub influența impresiilor și a emoțiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidențele de artiști conduse de Soleil de l’Est, prin cunoașterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, și din Midi, la Collioure, leagăn și capitală mondială a fauvismului‟, a declarat curatorul Michel Gavaza.

Asociația culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franța, de un grup de cunoscători ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creației picturale contemporane din România. Expoziția de la ICR Stockholm are o deosebită importanță prin faptul că prezintă atenției publicului suedez o selecție de lucrări realizate de prestigioși pictori contemporani români‟, a subliniat curatorul.

Expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l'Est‟ va fi deschisă, în galeria ICR Stockholm, în perioada 5 aprilie-20 mai 2024, făcând parte și din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopții Culturale a orașului Stockholm în data de 20 aprilie.

***

Asociația culturală internațională ”Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994 de operatorul cultural Michel Gavaza, stabilit în Franța din 1987. Asociația Soleil de l’Est a organizat, împreună cu parteneri, 170 de expoziții în cei 30 ani de activitate.

Asociația a editat 20 de cărți și cataloage de artă, printre care prestigioasele Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicate în două volume, și Soleil de l’Est - vingt ans d’activité. Lucrările ce vor fi expuse la ICR Stockholm sunt reproduse și în albumul Presences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, publicat la Editura ICR, în anul 2013.

***

Pictorii expuși la Stockholm,în perioada 5 aprilie-20 mai 2024, sunt: Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Constantin Blendea, Ilie Boca, Dan Cioca, Emil Ciocoiu, Daniel Crăciun, Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Vasile Diviza, Suzana Fântânariu, Dan Hatmanu, Nicolae Iorga, Waldemar Mattis-Teutsch, Lisandru Neamțu, Sorin Ilfoveanu, Ligia Podorean-Ekström, Constanțiu Mara, Romul Nuțiu, Christian Paraschiv, Ștefan Pelmuș, Ciprian Radovan, Ion Sălișteanu, Vasile Tolan, Corneliu Vasilescu, Petre Velicu, Nicolae Blei, Augustin Costinescu, Radu Dărângă, Cornel Drăgan, Ion Grigore, Teodor Vescu.