Ziua Internațională a Francofoniei: IRINA BAIANȚ, ADRIAN NOUR și ANDREI TUDOR în concert la Bruxelles ! 13 martie 2024

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles prezintă publicului internațional un concert de excepție, L'amour en héritage, realizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei din Bruxelles și cu sprijinul SIMAVI. Evenimentul va avea loc în sala Auditorium a splendidului Muzeu de Artă și Istorie din Parcul Cinquanténaire, Bruxelles, în data de 13 martie 2024, ora 18:00, și se va derula sub egida Grupului Ambasadorilor Francofoni din Bruxelles, al cărui președinte este doamna Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei.


Concertul va fi susținut de un trio excepțional: Irina Baianț – soprană, Adrian Nour – actor și tenor, Andrei Tudor - compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare. Evenimentul oferă, astfel, oportunitatea întâlnirii mediului diplomatic, de afaceri, a diasporei române și a publicului larg din Belgia cu unele dintre cele mai relevante numedin galeria muzicii internaționale.

Vom celebra diversitatea genului muzical de operetă, într-o călătorie fascinantă, printre stiluri și lucrări ale unor compozitori români și francezi, ce evoluează de la musical, șansonete și lied la improvizații din folclorul românesc, ridicat la rang de muzică universală, prin asimilarea sa într-un limbaj modern şi de largă accesibilitate. Repertoriul celor trei artiști români este foarte bogat, grație talentului lor, ce creează momente unice pentru a sărbători muzica, prin alăturarea stilurilor diferite.

Programul concertului L'amour en héritage a fost conceput pentru a atrage un public larg, nu numai melomani. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, prin prezentarea următoarelor lucrări:

Andrei Tudor - Waltz in E flat minor (Andrei Tudor)

Adrian Nour - À Paris (Francis Lemarque)

Irina Baianț- Les chemins de l'amour (Francis Poulenc/Jean Anouilh)

Adrian Nour - La Bohème (Charles Aznavour/Jacques Plante)

Irina Baianț - Je suis malade (Alice Dona/Serge Lama)

Adrian Nour- Les deux guitares (Ivan Vasiliev/Charles Aznavour)

Irina Baianț - L'amour en héritage (Vladimir Cosma/Nana Mouskouri)

Andrei Tudor - Rondo Alla Crazy (Andrei Tudor)

Irina Baianț - Aș vrea să vin la tine (Eugen Doga/Veronica Micle)

Adrian Nour - Les Champs-Élysées (Michael Anthony Deighan/ Michael Wilshaw/Joe Dassin)

Irina Baianț - Până când nu te iubeam (Anton Pann)

Adrian Nour - Munte, munte, frățioare (doină populară)

Duet - Copacul (Jolt Kerestely/Ovidiu Dumitru)

Duet - Fantoma de la Operă (Andrew Lloyd Weber/Ernest Fazekas)

IRINA BAIANȚ a studiat pianul până în clasa a 11-a, apoi a trecut la canto clasic. A urmat Conservatorul „George Enescu”, primul său mentor fiind profesoara Liliana Dumitrescu. Marele compozitor și dirijor Vladimir Cosma a remarcat talentul sopranei și i-a devenit, la rândul său, mentor, Irina Baianț devenind colaborator permanent în concertele-eveniment ale acestuia din întreaga Europă. A debutat ca soprană în 2010 pe scena Teatrului de Operetă din București în rolul Adelei din „Die Fledermaus” de Johann Strauss. A urmat apoi rolul Stasi din opera „Silvia” de Emerich Kalamann, acolo unde Irina Baianț a făcut performanță sub „bagheta” lui Stauróczky Balázs. Au urmat și alte titluri de operetă care au consacrat-o pe scenele instituțiilor de specialitate din țară, ca apoi să debuteze în operă, în „Carmen”, interpretând memorabil rolul Micaelei. Au urmat premii și distincții la unele dintre cele mai renumite concursuri din lume, printre care enumerăm Reine Elisabeth - Belgia, Régine Crespin - Franța, Leila Gencer - Turcia, Hariclea Darclée - România, Le Grand Prix de l'Opéra. A fost invitată a Prințesei Stephanie de Monaco în parteneriatele educaționale și culturale pe care le-a avut cu România, în susținerea lor și concertare în evenimentele organizate.

Din 2015 a debutat în rolul titular feminin din „Fantoma de la Operă” - Christine Daae, în producția din România, ce i-a adus apoi o bursă de studii la Londra și debutul în „Fantoma de la Operă”, producția originală din West End. A putut fi văzută și în rolul Elizei Doolittle din „My Fair Lady”.

A susținut turnee de operă și concerte în China, Coreea de Sud, Egipt, Franța,Germania, Italia,Spania, Belgia, Turcia, Rusia, Ucraina, Polonia și a colaborat cu artiști naționali și internaționali de renume, fiind invitată în festivaluri de Film și Musical, precum și de evenimente de înalt protocol, la manifestări diplomatice și culturale desfășurate sub egida ambasadelor Americii, Rusiei, Italiei, Franței, Iranului, Ucrainei și României.

Irina Baianț este deținătoarea a peste 30 de premii naționale și internaționale la competiții și festivaluri de renume, dintre care: 2010- Premiul pentru Debutul Anului, la început de carieră, oferit de uniunea Criticilor și Muzicologilor din România; câștigătoarea festivalului Hariclea Darclée.

A avut colaborări cu Teatro alla Scala, Garnier Opera, Cairo Opera, Alte Oper Frankfurt, Berlin Philarmonic, Teatro di Padova, Seoul Opera House, Beijing Opera, Shenzhen Opera, Marseille Opera, Bolshoi Theatre, Her Majesty's Theatre, Covent Garden Opera. A concertat alături de nume celebre, precum Jarouski, Mirella Freni, Alessandro Safina, Marina Mamsivria, Pierre Richard, Greg Zlap, Richard Sanderson, Gheorghe Zamfir și alții.

ANDREI TUDOR este compozitor, aranjor, pianist, dirijor și deținătorul a peste 30 de premii și distincții internaționale și naționale în domeniul compoziției sau al interpretării muzicale.

Este membru al Consiliului Artelor din CREDIDAM și membru al UCMR-ADA, societățile de drepturi de autor și drepturi conexe din România. În 2008, Andrei a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.).

Andrei Tudor este, de asemenea, Doctor în Artă Muzicală (PhD) și Lector în cadrul Departamentului de Compoziție al UNMB - Universitatea Națională de Muzică București (Conservatorul din București).

A avut colaborări importante cu Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Ed Sheeran (în calitate de ghost writer), Mario Frangoulis, Dulce Pontes, CeCe Winnans, Pia Toscano, Mateo Bocelli, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci, Ally Brooke, María José, Jennifer Crestol, Brad Vee Johnson, B & B Gospel Choir, Boney M Experience, Beverly Glenn Sundel, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel, Andra, Gabriel Cotabiță Vlad Miriță,Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling, Carmen Trandafir, Pinky, Berti Barbera, Cristina Haios, George Miron & Acapella, Smiley, Irina Sârbu, Bucharest Pops Orchestra, Orchestra Națională Română, Big Band Radio România, "George Enescu" Filarmonica, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică Pop, Camerata Regală, Andrei Tudor Orchestra, Opera Comică pentru Copii, Opera Națională Română Cluj, Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestra Operei Brașov, Filarmonica Pitești, Budapest Primarius Orchestra, Prague Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, Saarbruken Radio Symphony Orchestra.

Melodii sau aranjamente create de Andrei Tudor au apărut pe peste 20 de albume și compilații lansate de Angela Gheorghiu - "Eternamente" și "Îngerul păzitor" și multe alte compilații.

ADRIAN NOUR este actor și solist de operetă (tenor) și jazz. A făcut parte din distribuția spectacolelor „Fantoma de la Operă”, "Paris, mon amour", și „Mamma Mia!” de la Teatrul Naţional de Operetǎ Bucureşti.

Adrian Nour studiază jazz-ul și este masterand de jazz, cu bursă de merit, la Coservatorul bucureștean, studiind cu reputatul Mircea Tiberian.

Ca actor, Adrian Nour a colaborat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Compania Dan Puric, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul L.S. Bulandra, ITI-UNESCO și Teatrul Dramatic din Galaţi.

Evenimentele de promovare a valorilor francofone, a dialogului intercultural și a excelenței și creativității artiștilor români contemporani constituie priorități ale reprezentanței ICR de la Bruxelles. Astfel, L'amour en héritage este un proiect gândit pentru a consolida legăturile dintre cultura română și cea franceză, prin (re)descoperirea și cunoașterea „celuilalt”, punând în paralel trecutul și prezentul cultural în relația Franța – România. Totodată, în luna martie 2024, ICR Bruxelles va susține, împreună cu parteneri prestigioși din Benelux, mai multe proiecte de diplomație culturală, ce marchează 31 de ani de la aderarea României la OIF și importanța valorilor francofoniei.