- 27 May 2020
- Tags Icr berlin Icr Berlin Budapesta Transylvania retouched Viewing room Expozitie
Strategia Institutului Cultural Român de la Berlin de a promova arta contemporană din România și a de încuraja dialogul intercultural între artiști din diverse zone cuprinde și realizarea de prezentări de tip online viewing room pentru diverse expoziții deja organizate la ICR Berlin. Începând din 31 mai 2020, expoziția „Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representationˮ ( curatori Daniela Duca & Virág Major ), concepută de ICR Berlin în 2019 și prezentată la Budapesta în martie 2020, va putea fi văzută online, în viewing room.
Expoziția, ce urmează să fie itinerată și în România, include viziunile artistice a șapte artiști contemporani (Aladár Garda, Anca Benera & Arnold Estefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș și Szabolcs Kisspál) originari din Transilvania, atât români, cât și maghiari, care abordează divers tema reprezentării peisajului transilvănean și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. Operele lor revalorifică prin intermediul fotografiei, video-art și textelor, arhivele fondatorilor mișcării artistice land-art MAMŰ.
Prezentarea constă într-un material plasat într-un domeniu dedicat, www.transylvaniaretouched.com, activat online pentru o perioadă de un an (31 mai 2020 - 31 mai 2021). Materialul va cuprinde o selecție de imagini din expozițiile de la Berlin și Budapesta, fragmente de interviuri cu cei șapte artiști participanți și elemente inedite din cadrul arhivei MAMŰ. Materialul vizual pentru pagină va fi furnizat de Dániel János Fodor, care va fotografia lucrările individuale ale artiștilor din expoziție și va digitaliza colecția de diapozitive din arhiva MAMŰ. Designul grafic și implementarea online vor fi realizate de Sarie Nijboer.
Sarie Nijboer este designer grafic și curatoare liber-profesionistă, stabilită la Stuttgart și Berlin. A studiat design grafic și design de expoziții la Rotterdam University of Applied Sciences. În 2018, a inițiat publicația online de artă contemporană Textur. În prezent este rezident al Schloss Solitude, unde lucrează și în cadrul departamentului Digital Solitude Projects.
Dániel János Fodor este fotograf, specializat în fotografie de obiect și documentare foto pentru expoziții. În prezent, studioul său se află în cadrul FKSE Studios of Young Artists Budapest. A fost coordonatorul departamentului de digitalizare patrimoniu cultural la studioul foto-video Tripont din Budapesta, iar în prezent lucrează ca liber-profesionist și predă la Universitatea de Arte din Budapesta.