Compartimentul Comunităţi Istorice din cadrul Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice a sprijinit organizarea simpozionului internaţional „Războiul de Independenţă 1877-1878”, care a avut loc vineri 29 iunie 2018, la Vidin, în Bulgaria. Simpozionul, organizat la iniţiativa Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE”, coincide cu împlinirea a 140 de ani de la încheierea Războiului de Independență al României.
Au fost aduse în discuție legăturile istorice dintre România, Bulgaria şi Serbia, pornind de la momentul câștigării independenței / autonomiei faţă de Imperiul Otoman. Conferențiarii s-au oprit asupra rolului statului român, cât și al românilor din Timocul bulgăresc și cel sârbesc, în împlinirea dezideratelor naţionale de independenţă. Simpozionul s-a adresat în mod special comunităţii româneşti din regiune, dar şi mediului academic din Bulgaria şi România, şi în cadrul lui Ivo Georgiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, a propus alcătuirea unui grup de iniţiativă pentru refacerea monumentelor ostaşilor români din regiune.
Dintre vorbitori, îi amintim pe: cunoscutul istoric bulgar Andrei Pantev, care a vorbit despre rolul României în lupta de eliberare a bulgarilor şi a analizat Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 ca pe un moment menit să îi unească pe bulgari, pe sârbi şi pe români, graţie experienţei istorice comune; profesorul universitar Dinică Ciobotea, de la Universitatea din Craiova, care a detaliat raporturile bulgarilor şi ale românilor cu Imperiul Otoman; profesorul de istorie Nicolai Pacev, membru al Uniunii Scriitorilor din Bulgaria, care a discutat rolul armatei române în eliberarea Bulgariei; Ivo Georgiev, care a prezentat, prin text şi imagini, bazându-se şi pe cercetările inginerului Racho Vîlov, monumentele din regiunea Vidin închinate armatei române, după războiul din 1877-1878; profesorul Sorin Fira de la Craiova; Dimităr Ianev, preşedintele comitetului care a ridicat un monument al eroilor români la cimitirul militar din Smârdan; profesorul Nicu Vintilă, care a vorbit despre legendara Mariţa, eroina de la Smârdan.
Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 70 de persoane, dintre care îi menţionăm pe: Gligore Gherceanu, ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Bulgaria; Fionera Filipova, directoarea Muzeului de Istorie din Vidin; cadre didactice universitare de la Sofia, Craiova, Sibiu.
Institutul Cultural Român a fost reprezentat de Filip-Lucian Iorga, Director General Adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice, care a vorbit despre importanţa dezbaterilor istoriografice între specialiştii români şi bulgari şi despre rolul culturii şi al memoriei ca liant între Bulgaria şi România. În acest context, Filip-Lucian Iorga a subliniat şi necesitatea îmbunătăţirii climatului în care românii din Bulgaria să îşi poată păstra şi dezvolta identitatea lingvistică şi culturală.
O echipă a televiziunii Digi24 a participat la eveniment şi le-a luat interviuri conferenţiarilor.
Un moment emoţionant a fost acela în care mai mulţi copii români din Bulgaria, pregătiţi de profesoara Olga Nikova, au recitat în limba română.
A doua zi, sâmbătă 30 iunie 2018, Filip-Lucian Iorga a participat, la biblioteca românească din cadrul Casei de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” din Vidin, la un curs de limba şi literatura română, ţinut de Lucica Georgiev şi adresat tinerilor din comunitatea românească din regiunea Vidin.