Şcoala de grafică din Cluj-Napoca la Veneţia
În cadrul strategiei sale culturale din acest an, desfăşurată sub genericul „Amprente culturale româneşti", Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia continuă în luna mai promovarea diverselor domenii ale artelor vizuale, prin sprijinirea unui interesant parteneriat între Secţia de grafică a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Şcoala Internaţională de Grafică din Veneţia.
Parteneriatul se va derula în perioada 6-20 mai sub titlul „Imaginea ca loc privilegiat al întâlnirii".
Prima manifestare din cadrul acestuia va avea loc miercuri, 6 mai, când vor fi vernisate două expoziţii găzduite în spaţiile Institutului Român de la Veneţia.
Prima expoziţie îl are ca autor pe unul din cele mai importante nume ale graficii româneşti contemporane: Ioan Horvath Bugnariu, şeful catedrei de grafică de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj. Curatorul expoziţiei este tânărul istoric de artă Alexandra Sârbu, muzeograf la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
A doua expoziţie va oferi vizitatorilor o imagine de ansamblu reprezentativă pentru preocupările şi tendinţele în domeniul graficii publicitare şi de şevalet, avându-i ca autori pe cadrele didactice şi studenţii Şcolii Internaţionale de Grafică (Scuola Internazionale di Grafica) din Veneţia. Expoziţia este curatoriată de însuşi directorul acesteia, Matilde Dolcetti şi de Delfina Marcello, profesor la aceeaşi prestigioasă instituţie.
Vernisajul celor două expoziţii va fi urmat de conferinţa cu tema „Şcoala Superioară de Grafică din Cluj-Napoca" susţinută de prof. univ. dr. Ioan Horvath Bugnariu, care va coordona pe 15 mai şi un workshop găzduit de Şcoala Internaţională de Grafică din Veneţia, pe tema graficii contemporane.
Alături de Universitatea Ca'Foscari şi Academia de Arte Frumoase din Veneţia, Şcoala Internaţională de Grafică este cel de-al treilea partener din sistemul învăţământului superior veneţian care colaborează cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică.