Tineri din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România şi Ungaria se vor întâlni în perioada 25-28 aprilie 2010 la Bucureşti, în cadrul proiectului Generaţia 89, derulat de Institutul Cultural Român împreună cu partenerii săi din grupul EUNIC Bucureşti. Simultan cu întâlnirea din România au loc reuniuni similare la Bruxelles, Praga şi Varşovia. Întâlnirile includ dezbateri pe teme legate de viitorul european al generaţiei tinere. Programul şi-a propus să marcheze împlinirea a două decenii de la căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est şi să creeze, totodată, o platformă paneuropeană de comunicare dedicată tinerilor.
Participanţii sunt născuţi în 1989 şi au fost selectaţi în urma unui concurs de eseuri desfăşurat în perioada 16 noiembrie 2009 – 10 februarie 2010. Fiecare dintre cele patru întâlniri paralele va reuni 35 de tineri (dintre care 16 din ţările gazdă). Atelierele tematice din cadrul întâlnirilor vor avea ca rezultat Declaraţia Generaţiei 89, care va sintetiza viziunea şi soluţiile propuse de tineri în privinţa principalelor provocări cu care se confruntă societăţile şi instituţiile europene. Declaraţia Generaţiei 89 va fi prezentată la Bruxelles, pe 7 iunie 2010, unor reprezentanţi ai instituţiilor europene, de către cei mai activi participanţi la cele patru întâlniri internaţionale.
Clipuri realizate de tinerii participanţi pe tema percepţiei unor oameni obişnuiţi despre schimbările petrecute în 1989 vor fi proiectate şi comentate în cadrul întrunirilor. La finalul proiectului, materialele video vor fi incluse, alături de filmări din timpul întâlnirilor internaţionale, într-un film al „Generaţiei 89".
Reuniunea de la Bucureşti va cuprinde patru ateliere, cu temele Cetăţenie activă în rândul tinerilor, moderatoare: Manuela Preoteasa, Identitate culturală europeană, moderator: Cristian Ghinea, Provocări de mediu, moderator: Magor Csibi şi Provocări sociale, moderatoare: Liana Ganea. Lucrările se vor desfăşura la Reprezentanţa Comisiei Europene din Bucureşti. Programul mai include întâlniri cu cercetătorii Marius Stan şi Corina Pălăşan, de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, cu regizorii Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu, cu istoricul Andrea Varga, precum şi cu un reprezentant al Comisiei Europene în România.
Marţi, 27 aprilie, de la ora 20.00 la Sala Studio a Teatrului de Comedie, participanţilor le va fi prezentat spectacolul de pantomimă România. Închis pentru inventar, special conceput pentru proiectul Generaţia 89. Spectacolul prezintă o viziune a tinerilor actori Eduard Adam, Dragoş Huluba şi Violeta Huluba asupra României comuniste. De la ora 21.00, participanţii şi jurnaliştii sunt invitaţi la un cocktail, în deschiderea căruia vor fi proiectate materialele video realizate de tinerii implicaţi în proiect.
Proiectul Generation 89 este dezvoltat în nouă ţări europene de EUNIC Praga, EUNIC Varşovia, EUNIC Bruxelles şi EUNIC Bucureşti şi este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Europa pentru cetăţeni.
www.generation89.eu
Contact media: Serviciul Presă al ICR, tel: 031 71 00 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro