În zilele de 13-25 mai, la Varșovia, Bydgoszcz, Gdynia și alte 20 de orașe din Polonia se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de Film MILLENNIUM DOCS AGAINST GRAVITY. Este cel mai mare festival de filme documentare din Polonia și al treilea, ca popularitate, din Europa, urmărit în 2015 de peste 40 000 de spectatori. În același timp, este singurul festival din Europa derulat concomitent, la scară largă, în mai multe orașe.
Ca în fiecare an, și la această ediție Festivalul invită publicul la o călătorie în jurul lumii, dar și la introspecție, la desprinderea de obișnuințe și stereotipuri, la deschiderea către lume, prezentată prin intermediul genului cinematografic cel mai interesant și cu cea mai rapidă dezvoltare - filmul documentar.
În interesantul program din 2016, un loc aparte îl are filmul românesc Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc. Filmul va avea două proiecții la Varșovia (16 și18 mai) și două la Wrocław (14 și 20 mai). Proiecțiile varșoviene vor avea și un invitat special din România, în persoana d-lui Vasile Purice, eroul filmului și proprietarul cinematografului Dacia Panoramic Cinema din Piatra Neamţ.
Cinema, mon amour
Proiecții în Festival:
Varșovia
16 mai, ora 20.00, Cinema Iluzjon (ul. Narbutta 50A),
18 mai, ora 21.00, Cinema Iluzjon (ul. Narbutta 50A)
Ambele proiecții vor fi urmate de discuții cu d-nul Victor Purice, eroul filmului și invitatul special al Festivalului Docs Against Gravity.
Wrocław
14 mai, ora 14.00, Dolnośląskie Centrum Filmowe, Sala Lalka (ul. Piłsudskiego 64a)
20 mai, ora 14.30, Dolnośląskie Centrum Filmowe, Sala Warszawa (ul. Piłsudskiego 64a)
Cinema, mon amour prezintă povestea lui Victor Purice - manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț - unul dintre ultimele cinematografe rămase în România, în prezent. Cum a trăit „epoca de aur" a cinematografiei, Victor visează să aducă înapoi zilele de glorie, dar se chinuie să țină pasul cu noua și dura realitate. Seamănă cu lupta lui Don Quijote, această încercare a sa de a menține o sală fără încălzire, care se strică pe zi ce trece și pentru care nu primește ajutor din partea statului, proprietarul locului. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture, deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Victor este convins că în momentul în care ar pleca, cinematograful va fi închis și va avea același destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din România.
Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al Festivalului pentru proiecțiile românești.