Cicluri ale vieții: vernisajul expoziției „Naturalia” la ICR Tel Aviv

Cicluri ale vietii vernisajul expozitiei Naturalia la ICR Tel Aviv Cicluri ale vietii vernisajul expozitiei Naturalia la ICR Tel Aviv Cicluri ale vietii vernisajul expozitiei Naturalia la ICR Tel Aviv Cicluri ale vietii vernisajul expozitiei Naturalia la ICR Tel Aviv Cicluri ale vietii vernisajul expozitiei Naturalia la ICR Tel Aviv

„O oază de liniște sufletească într-un loc și într-un un moment de maximă încleștare” – iată ce îi oferă privitorului fotografiile expoziției „Naturalia” a artistului israelian originar din România, Ruth Oren.” Cu aceste cuvinte a salutat publicul prezent la vernisajul care a avut loc la galeria ICR Tel Aviv la data de 8 mai 2025, directorul reprezentanței Institutului Cultural Român. După cum a explicat Martin Salamon, expoziția este dedicată anotimpului renașterii naturii: primăvara, fiind în același timp și un simbol al speranței că ura poate fi învinsă de frumosul din artă.

Ruth Oren, locuitoare a frumosului oraș din nordul Israelului, Haifa, de peste cinci decenii, a prezentat concepția curatorială a proiectului realizat împreună cu ICR Tel Aviv: descrierea – prin setul de fotografii realizate în cele două „țări de suflet” ale sale, România și Israel – a trecerii inexorabile a timpului și a momentelor de bucurie pierdute. Artista – fost conferențiar la Universitatea din Haifa – a mai menționat și faptul că fotografia de peisaj poate fi considerată ca o experiență estetică, spirituală sau simbolică, ideologică sau chiar politică.

Prezent, la rândul său, la vernisajul de la galeria ICR Tel Aviv, consulul general al României la Haifa, Adrian Brîncoveanu, a numit sediul reprezentanței „un spațiu dedicat liniștii vizuale și emoționale care ne aduce aminte că, dincolo de cuvinte și conflicte, arta poate fi un adăpost, un refugiu.” După cum s-a exprimat Brîncoveanu, „peisajul românesc, în toate formele sale artistice, ne învață o lecție tăcută, dar puternică: că natura este mereu acolo, ca un martor al vremurilor. Astăzi, într-un context istoric dificil, în care războiul din Israel reamintește dureros cât de fragilă este pacea, privirea spre natură devine din nou un act de rezistență și umanitate. Arta nu ne cere să uităm conflictul, ci să nu uităm cine suntem în mijlocul lui: oameni.”

Membru de bază în echipa redacțională a legendarului jurnal românesc din Israel, „Viața noastră”, Ruth Oren a fost caracterizată de Doina Meiseles, directoarea ziarului, ca un perfecționist și un inamic declarat al superficialității caracteristice jurnalismului cotidian. „Ruth are o contribuție imensă la realizarea publicației, atât în ceea ce privește ilustrarea acesteia cu imagini, cu fotografii, dar și prin redactarea unor articole, consemnări, informații și note personale legate de trecutul, prezentul sau viitorul unor aspecte din diverse domenii ale culturii” – a adăugat Doina Meiseles.

Edna Barromi-Perlman, conferențiar si cercetător la Universitatea din Haifa și la Colegiul Kibbutzim, a subliniat importanța studiilor artistei Ruth Oren în domeniul fotografiei de peisaj, și mai ales în istoria fotografiei de acest gen, legată de istoria Israelului și a mișcării sioniste, studii care, fără îndoială, au influențat și calitatea realizărilor ei artistice. Edna Barromi-Perlman a accentuat că, în multitudinea de imagini ale expoziției, pot fi sesizate legături personale ale fotografei cu spațiile și momentele prezentate, în căutarea unei identități sau în căutarea unei autodefiniri a unei identități, eventual a unei identități duble.

Editorul grafic al revistei „Viața noastră”, Luiza Kohn, s-a declarat „de-a dreptul vrăjită” de fotografiile expuse la galeria ICR Tel Aviv. „Metafora vizuală a lui Ruth întinde punți în toate direcțiile. Fiecare cadru ne pune mii de întrebări și ne cheamă să găsim răspunsuri: un dialog permanent pe multiple planuri în cadrul aceleiași fotografii și între fotografii alăturate – și-a descris trăirile și impresiile Luiza Kohn –. Deși prin anotimpurile surprinse în fotografii, Ruth Oren își propune să ne facă să medităm la ciclurile vieții, prin prospețimea culorilor, limpezimea detaliilor și jocul permanent, ele ne rămân în suflet ca oglindă a singurului anotimp ce o caracterizează pe artistă: cel al tinereții fără bătrânețe.

Ruth Oren s-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în Istoria Teatrului, precum și în Limba și Literatura Ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, având un masterat în media și jurnalism, obținând și titlul de doctor la Universitatea din Haifa. Pe lângă activitatea artistică și academică, Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicații din Israel și România. Expoziția „Naturalia”, care poate fi vizitată la galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv până la data de 13 iunie 2025, conține imagini grupate pe temele: peisaj natural și natura în sfera domestică. Proiectul fotografic cuprinde peisaje surprinse în România și Israel, ce înfățișează natura în diverse ipostaze exprimând – cu ajutorul limbajului fotografic, unghiurilor, mişcării, compoziţiei, jocului de lumini şi umbre, jocului de culoare – ciclurile vieţii.