Diana TIVU la Europa Ilustra: 9 mai - 26 octombrie

Institutul Cultural Român de la Madrid participă, pentru al doilea an consecutiv, la expoziția de ilustrație Europa Ilustra, organizată de clusterul EUNIC Madrid cu prilejul Zilei Europei. Invitatul reprezentanței este ilustratoarea Diana Tivu, care va expune ilustrații din volumul “Căruța-căsuța”, scris și ilustrat de către autoare la editura ACS Art Consservation Support în 2023. Este o poveste pentru copii, care urmărește aventura unei familii de țărănei (termen folosit de artistă pentru aceste personaje inspirate din țăranii de altă dată, atât în aceste ilustrații, cât și într-o suită largă de alte ilustrații pe care le crează) din Gorj care pornesc într-un mijloc de transport inedit spre răsărit, să vadă și ei marea. Călătoria lor este un mijloc pentru cei mici să descopere lumea din a doua jumătate a secolului al XIX-lea din câmpia Română, inclusiv Bucureștiul de atunci.


- Locație: Casa del Lector din Madrid (C. de Fernández de los Ríos, 77)

- Inaugurare: pe data de 9 mai, de la ora 18:00, de Ziua Europei, în prezența autorităților, a directorilor institutelor participante și a unora dintre autori.


Participă la expoziție artiști din 9 țări, sprijiniți de: Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei / Institutul Camões, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Iberoamerican al Finlandei, Délégation générale Wallonie-Bruxelles, Ambasada Estoniei și Institutul Cultural Român.

Diana Tivu (www.dianativu.ro) este grafician liber profesionist, ilustrator și autor. A crescut cu pasiune pentru cărți și creioane colorate, învățând autodidact desenul și scrierea creativă, ca apoi să obțină o diplomă de arhitect de la UAUIM din București. Din 2015 s-a reîntors la pasiunea din copilărie și lucrează ca ilustrator liber profesionist specializat în carte pentru copii. A adunat un portofoliu divers de proiecte editoriale, cu titluri clasice („Momente și schițe alese pentru copii” de I.L. Caragiale, ed. Corint junior), povești scrise de autori români contemporani (seria „Miko” de Andreea Iatagan, ed. Pandora M), dar și propriile povești scrise și ilustrate (seria „Pernuța speriată”, ed. DPH, „Căruța-căsuța”, ed ACS, „Cozonăcei cu stafide”, ed. Frontiera). Preferă tehnica tradițională în peniță și acuarelă pe hârtie, dar lucrează cu ușurință și în pictură digitală și orice combinație între.

Clusterul EUNIC Madrid funcționează din 2008, când a fost înființat de Alianța Franceză, British Council, Centrul Ceh din Madrid, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Iberoamerican din Finlanda și Institutul Italian, cu scopul de a organiza proiecte culturale orientate spre problemele sociale actuale și de a crea un spațiu de reflecție asupra culturii, în favoarea unei culturi vii, tolerante și deschise în Spania, Europa și în lume. Din 2022 EUNIC Madrid funcționează în baza unei noi strategii multianuale, cu noi obiective. Reprezentanța de la Madrid este membru fondator și a deținut președinția în două rânduri, luând parte la majoritatea proiectelor desfășurate, în parteneriat, de membrii EUNIC Madrid și organisme publice și private din Spania.

Casa del Lector este un spațiu cultural care face din cititori și lectură principalii săi actori, un loc în care pot fi experimentate lectura și artele vizuale, un spațiu în care se întâlnesc publicul larg și lumea profesională; adulți, tineri și copii; cuvinte, imagini și artă. Expozițiile, conferințele, cursurile de formare, atelierele de creație, ciclurile de muzică, film și artele spectacolului, împreună cu cercetarea aplicată, sunt gândite, printre multe alte propuneri, pentru un public care înțelege, asimilează, împărtășește și interpretează lumea, societatea și timpul său, pentru că citește.