HISTOIRE DE MA VIERegina Maria a României
Prefata de A.S.R. printesa Maria a României, stranepoata autoarei si ultima fiica a Regelui Mihai.
Introducere, note si index de Gabriel Badea-Päun, istoric de arta.
Lansare de carte, luni, 24 noiembrie, 19:00Salon d'Or, Palais de Béhague
In prezenta editorului si a lui Gabriel Badea-Päun
«Nici o autobiografie nu este atât de stranie, atât de interesanta, precum este "Histoire de ma vie" a Reginei Maria», scria Virginia Woolf pentru o publicatie englezeasca în 1934.
[UPDATE 25.11]
Editura Lacurne din Paris a publicat de curând Povestea vieţii mele scrisă de Regina Maria a României. Cele trei volume ale cărţii, scrise iniţial in limba engleză şi apărute în intervalul 1934-1936, sunt acum reunite de editorul francez într-un singur volum, impresionant, de peste 600 pagini.
Lucrarea se bucură de prefaţa principesei Maria de Romania, strănepoata Reginei Maria, precum şi de îngrijirea, introducerea şi notele lui Gabriel Badea-Paun, istoric de artă francez de origine română.
Memoriile se întind pe perioada 1914-1934, care a inclus ani hotărâtori pentru istoria României (izbucnirea Primului Război Mondial, Marea Unire), dar şi o perioadă în care regina Maria s-a remarcat printr-o deosebită implicare în direcţia promovării României. Viaţa de familie împreună cu copiii săi, viaţa mondenă şi viaţa politică se întrepătrund în această lucrare de excepţie despre care Virginia Woolf scria în 1934: „nici o autobiografie nu este atât de specială şi nici, în anumite privinţe, atât de interesantă cum este Istoria vieţii mele scrisă de Maria, regina României”.
Lansarea volumului a avut loc luni, 24 noiembrie 2014, orele 19.00, în Salonul de Aur al Palatului Behague, gazda evenimentului fiind Yvette Fulicea, directoarea ICR Paris. Lucrarea a fost prezentată de editorul său, domnul Cédric de Fougerolles, şi de istoricul de artă Gabriel Badea-Paun. Cédric de Fougerolles a apreciat că apariţia cărţii este un eveniment editorial pentru publicul francez, căruia i se dezvăluie/redezvăluie aspecte fascinante ale vietii politice şi monarhice dintr-o ţară europeană care era, la începutul secolului XX, foarte apropiată mentalităţii şi spiritului francez. El a afirmat că editarea acestei cărţi este un punct de onoare pentru editura Lacurne, cât şi o datorie pentru informarea generaţiei tinere din Franţa.
Insoţindu-şi expunerea de o proiecţie de fotografii de epocă, Gabriel Badea-Păun a prezentat pe larg viaţa Reginei Maria a României, contextul geo-politic românesc înainte de Marea Unire, calităţile diplomatice ale reginei puse în slujba apărării intereselor României.
Evenimentul a beneficiat de un public numeros şi important.