Un film documentar de o factură originală, atât formal, cât şi tematic, un film în care regizorul Dan Alexe se implică personal, intervenind într-un conflict sociocultural şi devenind unul dintre personaje. Acţiunea lui discretă face ca fiecare dintre cei doi protagonişti învrăjbiţi să caute să şi-l câştige de partea sa.
Vor lua cuvântul regizorii Dan Alexe şi Cristi Puiu.
Cabală la Kabul (2007, 87 min.) În Afghanistanul răvăşit de un sfert de secol de război au mai rămas doi evrei. Numai că, în loc să se ajute, cei doi se duşmănesc cu înverşunare. Trăiesc în sinagoga din Kabul pe care au împărţit-o în două şi îşi petrec mare parte din timp insultându-se. Bătrânul Isaac le vinde vecinilor săi musulmani amulete magice, pe când Zabulon le vinde aceloraşi vecini alcoolul pe care îl fabrică pe ascuns. Regizorul face din această situaţie neaşteptată o parabolă a singurătăţii şi a căutării identităţii. Sau, cum rezumă cotidianul francez Libération: „În sfârşit un film în care afganii ne fac să râdem...!" Filmul a fost realizat pe parcursul a doi ani, perioadă în care Dan Alexe a locuit în Afghanistan, alături de cele două personaje.
DAN ALEXE
Născut în România în 1961, Dan Alexe a făcut parte din „Grupul de la Iaşi", nucleul de intelectuali şi disidenţi care, în anii '80, căutau să creeze o opoziţie culturală structurată în faţa absurdităţii regimului comunist. Din 1988 locuieşte la Bruxelles, a fost corespondent pentru BBC şi Europa Liberă, iar în prezent scrie pentru cotidianul România Liberă. Dan Alexe a realizat filme documentare în regiuni precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Kosovo şi Asia Centrală. Foarte personale, filmele lui constituie o permanentă reflecţie asupra imaginii şi a întrebuinţării ei cinematografice. „Iubiţii Domnului" a fost prezentat în festivalurile de la Cannes şi Hollywood şi a primit numeroase premii internaţionale. „Cabală la Kabul", film care figurează în programul multor cine-matografe din Franţa şi Belgia, a obţinut, în 2007, Marele Premiu la Festivalul de film documentar Astra, Sibiu. Dan Alexe este lingvist şi etnolog (specialist în islamologie, în special islamul cecen). Atunci când realizează un film documentar, metoda sa etnografică implică învăţarea limbii comunităţii în care se situează acţiunea filmului şi integrarea în acea comunitate. Pe lângă activitatea sa cinematografică, Dan Alexe a publicat teatru şi a realizat diverse traduceri.