Vernisajul expoziţiei „Apa şi lutul": primul eveniment din seria participării României ca invitat de onoare la Carnavalul de la Veneţia Vineri, 25 ianuarie, orele 19,00, Palazzo Correr - Sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia s-a transformat într-o reconstituire creatoare a unui ambient românesc, cu accent pe cele două elemente primordiale – apa şi lutul – care se combină, într-un act deopotrivă utilitar şi estetic, pentru a da naştere artefactelor valoroase care sunt vasele ceramice. Expoziţia de la Veneţia, organizată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, conţine exemplificări ale diferitelor tehnici de lucru, ale ornamentelor şi semnificaţiei acestora, ale tipologiei formale a ceramicii româneşti. Accentul este pus pe utilizarea vaselor şi a figurinelor de ceramică în ritualurile legate de vârstele omului si mai ales în ritualurile funerare.
Expoziţia a fost prezentată numerosului public, precum şi turiştilor sosiţi la Veneţia pentru Carnaval, de dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului, secondată de dna. Corina Mihăescu, cercetător, specialist în ceramică, şi de dna. Aurelia Tudor, muzeograf, specialist în managementul expoziţional.
După vernisaj, în Noua Galerie a Institutului au avut loc demonstraţii practice de olărit, susţinute de meşterul popular Cornel Sitar.