Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la dispariția compozitorului George Enescu, Institutul Cultural Român de la Budapesta împreună cu Ambasada României în Ungaria organizează o serie de evenimente menite să ofere publicului o incursiune în universul muzical al unuia dintre cei mai importanți creatori români.
Evenimentele vor avea loc în perioada 13-14 mai 2025 și reprezintă un bun prilej de a aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a marelui compozitor, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.
Seria evenimentelor se va deschide cu vernisajul expoziției outdoor „George Enescu în Franța”, în data de 13 mai, ora 18:00, pusă la dispoziția ICR Budapesta și Ambasada României în Ungaria de către Muzeul Național „George Enescu” din București. Dedicată personalității și vieții lui George Enescu, ea documentează perioada de creație a acestuia și surprinde câteva dintre cele mai semnificative momente petrecute în Franța, care au marcat destinul muzicianului român. Expoziția va putea fi vizitată până pe 15 septembrie 2025.
După vernisaj, la sediul ICR Budapesta va avea loc un scurt recital, unde pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa vor interpreta lucrări create de George Enescu, Constantin C. Nottara și Béla Bartók.
Accesul la eveniment se va face doar pe bază de invitație.
Al doilea recital, programat în data de 14 mai 2025, va avea loc la Vechea Academie de Muzică din Budapesta (1064 Budapest, Vörösmarty utca 35), cu începere de la ora 19:00. Muzicienii Ștefan Doniga și Diana Jipa vor interpreta „Impromptu concertant” pentru vioară și pian, Tarantella pentru vioară și pian și Balada pentru vioară și pian de George Enescu, Siciliana pentru vioară și pian de Constantin C. Nottara, „Enesciana” pentru vioară solo de Ulpiu Vlad, Toccata din Suita a II-a pentru pian solo de Remus Georgescu, Romanța pentru vioară și pian de Gabriel Faure, „Duel dual” pentru vioară și pian de Adrian Iorgulescu și „Dragon” din Suita „Un bestiar mitologic” pentru vioară și pian de Dan Dediu.
Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.
Ștefan Doniga este unul dintre cei mai activi și mai apreciați muzicieni români actuali, desfășurând o activitate artistică amplă, ce acoperă un spectru deosebit de larg, alături de aparițiile scenice numărându-se realizarea de ilustrație muzicală pentru piese de teatru (deține un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru și balet (creator a două spectacole incluse în stagiunile 2012 - 2103 și 2015-2016 ale Teatrului de Operetă bucureștean), traducerea și publicarea de cărți din domeniul artistic, management artistic, susținere de conferințe și comunicări publice. Artisul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică și realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.
Diana Jipa a debutat ca solistă la numai 10 ani, alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind de-a lungul timpului o prezenţă constantă pe scenele din România, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Anglia, Belgia, Cehia, Coreea de Sud, China, Cuba, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Mexic, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, printre care se numără Festivalul Internațional “George Enescu” - ediția a XVIII-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iași; ediția a VII-a a Festivalului “Paganiniana” – Genova - a fost consacrată explorării relației dintre muzică, știință și tehnologia de vârf de atunci, prin alăturarea cercetătorilor din acele domenii cu participarea Dianei Jipa prin intermediul viorii clasice și a instrumentului “iperviolino”.
Vechea Academie de Muzică este un spațiu care aparține Academiei de muzică Liszt Ferenc din Budapesta, clădirea găzduind Departamentul de muzică bisericească, clasele de orgă și clavecin, precum și o parte din clasele de muzică de cameră, coarde și chitară. Sala de Cameră găzduiește concerte publice ale studenților din aceste departamente, examene și audiții. Ultimul apartament al compozitorului maghiar Liszt Ferenc în Budapesta a fost în această clădire, care acum funcționează ca muzeu, sală de concerte și școală de muzică.
Prin această serie de evenimente, muzica lui George Enescu va fi adusă mai aproape de publicul din Ungaria, inspirând iubitorii de muzică clasică și tinerii muzicieni deopotrivă. Fiecare concert va fi o ocazie de a celebra patrimoniul muzical românesc și de a onora moștenirea unuia dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX.