În perioada 4 - 13 aprilie 2016, lnstitutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, în parteneriat cu Universitatea Istanbul, au organizat primul workshop de ceramică româno-turc, al cărui obiectiv a fost acela de a promova simboluri și reprezentări culturale care se găsesc atât în cultura română, cât și în cea turcă. Unsprezece artiști ceramiști şi cadre universitare din sfera artelor plastice - ceramică şi artă murală, români și turci deopotrivă, au lucrat alături de zece studenți de la Universitatea Istanbul, respectiv Universitatea Naţională de Arte și Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti.
Cu toții au creat pe o temă dată: o transpunere estetică a unor motive antropomorfe feminine, de regulă îmbrăcate în costum tradițional, și prinse în horă - un motiv foarte întâlnit pe țesăturile, covoarele specifice zonei de nord din țara noastră, dar care este întâlnit și în cultura turcă, zona anatoliană, cu precădere.
Desigur, motivul face referire la simboluri specifice ambelor culturi: femeia ca simbol al fertilităţii, al naşterii, al continuităţii neamului şi tradiţiei, coroborat cu un frumos mesaj pe care am dorit să îl transmitem - hora ca simbol al armoniei și uniunii.
Lucrarea colectivă realizată de artiști a fost creată într-un timp record.
Vernisajul acesteia a avut loc în data de 12 aprilie a.c. în prezența: prof. dr. Mahmut Ak - rectorul Universității Istanbul, prof. dr. Ergun Yolcu - consilierul rectorului Universității Istanbul, Yıldız Ibram - titularul proiectului, Özlem Özer Tuğal - coordonatorul proiectului, membri ai corpului consular, artiști, cadre didactice, studenți și jurnaliști. Opera comună va putea fi văzută la Universitatea Istanbul, într-o expoziție temporară, până la amplasarea ei, sub forma unei statui permanente.
Evenimentul este parte a unui proiect amplu bilateral și nu se oprește doar în Istanbul. Din 9 și până pe 18 mai 2016, la București, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre" devine partenerul principal al workshopului de ceramică din România. La final, obiectele de artă create vor fi admirate în cadrul unui vernisaj organizat în colaborare cu Primăriile din București.
Artiștii plastici români implicați în proiect sunt Adela Mărculescu, Oriana Pelladi, Dan Popovici, Matei Dumitrescu, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, dar și studenții din cadrul Departamentului Ceramică - Sticlă - Metal de la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, precum și Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti.
Republica Turcia este reprezentată de prof. dr. Aydın Tavman - Universitatea Istanbul, prof. dr. Güngör Güner - Universitatea Tehnică Yıldız din Istanbul, Pınar Krom Aydın - Universitatea Marmara din Istanbul, Ergün Arda - Universitatea Çanakkale şi Kenan Tarhan - Universitatea Uşak. Studenții turci, cooptați în proiect, studiază la Secția Ceramică - Artă Murală a Universității Istanbul.