- 11 July 2018
- Etichete „Istoria Transilvaniei” Dezbatere ICR Bruxelles
Institutul Cultural Român Bruxelles cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei a organizat în data de 6 iulie 2018, la Reședința ambasadorului României, o fascinantă dezbatere dedicată volumului Histoire de la Transylvanie, publicat de criticul de artă Jan de Maere, la editura belgiană Avant-Propos, în septembrie 2017.Distinșii invitați ai ICR Bruxelles, academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, și eminentul profesor universitar Jan de Maere au introdus publicul, cu acuratețe și pasiune, în istoria și cultura multietnice ale Transilvaniei. Cei doi vorbitori au prezentat, din perspectiva istorică, evoluțiile artistice specifice acestei regiuni de-a lungul timpului, care au plasat Transilvania în curentele și tendințele culturale profund europene.
„Prin artă putem înțelege cel mai bine sufletul românesc. Capodopera «Poarta sărutului» a lui Constantin Brâncuși, creată la Târgu Jiu (1935-1938), confruntă stigmatele tradițiilor țăranilor, șamanismul, ortodoxia și înțelepciunea naturii în dimensiunea sa cosmică, față de viziunea generală a artistului modern. O spiritualitate brâncușiană, adânc înrădăcinată în sentimentul religios, animă simbolismul sacru al cercurilor solare și al spiralelor de stele căzătoare pe care le întâlnim și în arta populară, dar și la Emil Cioran. Care sunt rădăcinile acestei apartenențe la univers?” - descrie Jan de Maere spiritualitatea românească, în volumul Histoire de la Transylvanie.
Academicianul Răzvan Theodorescu și criticul de artă Jan de Maere au întâlnit un public călduros, emoționat și interesat de particularitățile istorice și culturale ale Transilvaniei actuale, ale României contemporane, și au răspuns cu generozitate întrebărilor celor prezenți la eveniment, printre aceștia Excelența Sa Philippe Beke, ambasadorul Belgiei în România în perioada 2011-2014. Institutul Cultural Român Bruxelles mulțumește distinșilor invitați pentru rafinamentul discursului academic și fascinantul schimb de idei, în cadrul unui eveniment unic care a marcat, în mod simbolic, finalul primului semestru al anului 2018 în agenda culturală bilaterală a Institutului Cultural Român Bruxelles.
Jan de Maere, critic de artă, distins profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI - XVII, și un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, iar în noiembrie 2016 a primit decorația Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincție a guvernului francez.
Răzvan Theodorescu este academician, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte, membru titular al Academiei Române din 2000. Comandor din 2003 al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, membru al Academiei de Ştiinţe din New York din 1998, membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte si Litere din 2002, Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit (2000), Răzvan Theodorescu a deținut funcția de minstru al culturii în perioada 2000 - 2004. În 2018 a fost ales vicepreședintele Academiei Române.
În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și al Sfârșitului Primului Război mondial, ICR Bruxelles aduce în atenția publicului belgian și a celui internațional o amplă serie de evenimente de diplomație culturală care pun în valoare rolul și activitatea unor personalități remarcabile în dezvoltarea și multiplicarea schimburilor academice și culturale între România și Belgia.
Notă pentru ziarişti: informații suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles