105´ / 2009 / România / Ficțiune
Regie: Călin Peter Netzer Scenariu: Tudor Voican
Director de imagine: Liviu Mărghidan
Sunet: Cristian Tarnoveţchi, Alexander Weuffen
Scenograf: Mihnea Mihăilescu
Costume: Alexandra Ungureanu
Montaj: Cătălin F. Cristuţiu
Producător: Liviu Mărghidan
Casă de producţie: Scharf Advertising y Pandora Film
Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mircea Andreescu, Ion Lucian, Radu Beligan, Costica Drăgănescu
Sinopsis
Ion, fost contabil, în vârstă de 75 de ani, este căsătorit cu Nina, cuplul având un singur fiu, Cornel emigrat în Canada. Fiecare convorbire telefonică a lui Ion cu Cornel este doar o nouă ceartă legată de decizia sa din 1989 de a anunţa miliţia despre intenţia fiului de a fugi din ţară. Acest eveniment petrecut în urma cu şapte ani a afectat iremediabil relaţia lui Ion cu Nina. Într-o zi, Ion primeşte prin poştă o medalie de onoare acordată cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial. Scrisoarea care însoţeşte medalia pomeneşte despre fapte de arme deosebite. Ştiind că nu a făcut nimic care să-l îndreptăţească să fie considerat un erou, Ion nu-i spune Ninei nimic şi vrea să afle ce se întâmplă, mergând la Asociaţia Veteranilor şi la Ministerul Apărării şi chiar încercând fără succes să vândă medalia la un amanet. O funcţionară grăbită a ministerului îl expediază pe Ion spunându-i să păstreze liniştit medalia, eroarea acordării ei fiind exclusă. (http://medaliadeonoare.ro/)
„Medalia de onoare" a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Torino (Premiul „Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander", Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului şi Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie şi Cel mai bun Actor în rol principal), Menţiune Specială a Juriului obţinută la Festivalul de Film de la Zagreb pentru „un amestec - simplu, în aparenţă - de politică, tragism şi umor, cu o urmă de căldură şi umanitate".
Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţiunea de Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecţionate în festivaluri de film, de exemplu cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma şi Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria", a fost, la rândul său selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea şi premiat de Academia Europeană de Film, de Festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.