Expoziția interactivă „FotoKaleh. Patrimoniul uitat din fotografii“, incluzând fotografii și cărți poștale cu și despre Insula dispărută Ada-Kaleh, recompuse tehnologic și relaționate secvențial, este prezentată în mediul online de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, la 50 de ani de când insula a fost acoperită de apele Dunării, odată cu construirea Barajului Porțile de Fier I.
Implementat în anul 2019, de Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural din Drobeta-Turnu Severin, cu sprijinul AFCN și al Primăriei Drobeta-Turnu Severin, proiectul „FotoKaleh. Patrimoniul uitat din fotografii” a constat în reamenajarea unui spațiu din Castelul Artelor (Castelul de Apă) cu o expoziție interactivă ce combină tehnologiile multimedia de reconstituire a uliței principale din insula dispărută, de procesare și reconstituire tehnologică și organică a unor mirosuri specifice insulei și bazarului turcesc, combinate cu elemente de decor proiectate de reputatul studio de arhitectură Zeppelin. O parte din cele 1200 de fotografii cu viața insularilor, primite, printr-o donație, în anul 2018, au fost folosite într-un mod creativ în cadrul expoziției, persoanele din imagini putând fi văzute „în mișcare“, grație unei aplicații QR Code Reader. A fost astfel reprodusă vizual, olfactiv și auditiv, în Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, ulița principală a insulei Ada-Kaleh, locul unde se aflau Bazarul și Geamia. Expoziția a fost realizată după un concept al arhitectului Constantin Goagea, inițiatorul platformei de comunicare și acțiune „Zeppelin”, interesat de impactul noilor tehnologii și de schimbările pe care acestea le aduc în artă și în proiecte culturale.
Ada Kaleh („Insula Fortăreață”) a fost o insulă pe Dunăre, la circa 3 km în aval de Orșova. A fost locuită încă din Antichitate, dar prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificațiile bănățene, care vorbește despre Insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.
Insula Ada-Kaleh, sau Carolina, cum a fost numită până la 1788 de către austrieci, n-a aparținut decât foarte puțin Statului Român. În 1937, când apare documentata Monografie a lui Ahmed Ali, ea avea 680 de locuitori, majoritatea turci. Dată fiind lupta pentru insulă timp de sute de ani, a trecut succesiv în posesia turcilor și austriecilor, turcii cucerind-o pentru prima dată în 1390, și tot ei părăsind-o ultimii, după mai bine de o jumătate de mileniu. Din 1949, locuitorii insulei intră sub o politizare comunistă accentuată. Treptat, populația de origine turcă este înlocuită din funcțiile de conducere de către oameni devotați regimului. Locuitorii de origine turcă au vrut să plece în Turcia, dar pentru a obține pașapoarte a fost necesar să-și doneze averea Statului Român. A avut loc expropierea tuturor locuitorilor pentru a fi strămutați în insula Șimian, proiect care nu va fi niciodată finalizat. Cei mai mulți au ajuns în cele din urmă în Dobrogea și în Turcia.
Proiectul prezentat de ICR Istanbul în perioada 25-29 iulie 2020 se înscrie într-un demers necesar de prezervare a memoriei insulei Ada Kaleh și a locuitorilor acesteia, promovând, în egală măsură, veritabile modele de conviețuire multiculturală.
VIDEO de prezentare expoziție: AICI
Vizitatorii online vor putea descoperi o lume de confluență istorică și culturală dispărută, dar care se păstrează în memoria afectivă a generațiilor care i-au succedat și în multitudinea de povești ale copilăriei și adolescenței. Iar pentru experiența completă – vizuală, olfactivă și auditivă – sunt invitați să viziteze expoziția la Castelul Artelor (Castelul de Apă) din Drobeta-Turnu Severin.