Intre vis și memorie, existenţa unui alt Dumitru Ţepeneag - eveniment pluridisciplinar inedit la Paris !

Intre vis si memorie,  existenta unui alt Dumitru tepeneag  - eveniment pluridisciplinar inedit la Paris !

Dumitru Tepeneag, personalitate marcantă a exilului românesc la Paris, scriitor prestigios atât în Franţa, cât și în România, experimentează de mai mulţi ani un procedeu inedit de creaţie plastică: cu ajutorul imprimantei, artistul scanează „compoziţii“ pe care le organizează chiar pe suportul pentru fotocopiere: flori, legume, hârtie de toate tipurile, propriul cap, diverse fragmente de lemn, fier sau plastic sunt elementele pe care artistul le folosește pentru a-și transpune propria viziune. Aceste elemente tridimensionale devin cu ajutorul „instrumentului artistic“ - imprimantă, o lucrare artistică bidimensională.  

După o primă expoziţie prezentată pentru prima oară la ICR Paris, în 2018, Dumitru Ţepeneag revine cu expoziţia „Je rêve donc je suis“, la galeria Atelier l’Oeil Vert, din Paris, între 24 iunie - 10 iulie 2021. 

 Vernisajul va avea loc în data de 24 iunie, de la ora 18, în prezenţa autorului, ocazie cu care Dumitru Ţepeneag îşi va prezenta lucrările artistice  dar şi cartea Un Roumain à Paris, apărută în februarie 2021 la editura P.O.L.

Program pentru vizitare:

De joi până sâmbătă, între orele 12 - 19 şi cu rezevare

Perioada : 24 iunie – 10 iulie 2021

Adresă: 12 Rue Léopold Bellan, 75002 Paris

„Îmi plăcea să desenez și să pictez încă de tânăr, fiind în România. În teoria grupului oniric, imaginea se bucura de o importanţă primordială. Cum eu nu mă consideram un pictor, păstram pentru foarte puţin timp lucrările pe care le făceam.
Pentru ca arta să fie recunoscută, validată, este necesar ca opera de artă să conţină un element de noutate, daca nu în privinţa imaginii (ceea ce a devenit aproape imposibil), măcar în ceea ce privește construirea sa, felul în care este realizată.
Acum câţiva ani, am descoperit că imprimanta poate servi și la altceva decât la copierea textelor ; ea poate să producă imaginea pe care o construim din elemente diverse: frunze, flori, folie de aluminiu, bucăţi de lemn, fier, plastic etc.“

Dumitru Tepeneag (n. 14 februarie 1937), autor român stabilit în Franţa de peste 40 de ani, membru fondator şi teoretician al onirismului românesc, curentul literar ce se opunea realismului socialist oficial din România anilor ’60-’70, a fost constrâns să urmeze calea exilului. Sub titlul Un roumain à Paris, publică pentru prima dată, în franceză, o parte importantă a jurnalului său ce cuprinde perioada primelor sejururi la Paris, între 1970-1973 cărora li se adaugă notele unei călătorii în Statele-Unite ale Americii în 1974 şi notele dintre 1977-1978, perioadă ce precedă hotărârea de a se stabili în Franţa. Sunt mărturii excepţionale ce traversează sfera literară, despre criza ce va duce la prăbuşirea sistemului totalitar. În 1984 primeşte cetăţenia franceză. La Paris publică mai multe romane, majoritatea traduse din limba română de Alain Paruit, iar două scrise direct în franceză. Este unul dintre traducătorii cei mai importanți de limbă franceză în limba română și viceversa. A tradus romancieri ca Alain Robbe-Grillet, Pinget, eseiști ca Albert Béguin, filozofi ca Jacques Derrida, Alexandre Kojève etc. Din română în franceză a tradus din operele unor poeți contemporani, printre care Leonid Dimov, Daniel Turcea, Ion Mureșan, Marta Petreu, Emil Brumaru și Mircea Ivănescu.

Traducerea jurnalului, introducerea şi notele sunt realizate de scriitorul Virgil Tănase.


ICR Paris susţine evenimentul dedicat scriitorului Dumitru Ţepeneag, prin comunicare și promovare.