Nume românesc intrat în patrimoniul universal al teatrului și cinematografiei, Liviu Ciulei ilustrează o vocație împlinită exemplar.
Actor, regizor, scenograf, scenarist, autor al unor filme și montări de referință, Liviu Ciulei a fost, totodată, un creator de școală.
Cu un parcurs artistic început în vremuri puțin prielnice creației, Liviu Ciulei a reușit să dea viață unor opere rămase printre creațiile de vârf ale epocii sale.
Institutul Cultural Român regretă dispariția marelui artist Liviu Ciulei și este alături de familia îndurerată.
Director artistic, timp de zece ani, al Teatrului Bulandra din Bucureşti, Liviu Ciulei a ocupat, după emigrare, în 1980, aceeași poziție la Teatrul „Tyrone Guthrie" din Minneapolis și a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.
A fost distins cu premiul pentru la Festivalul de la Cannes, 1965, regie pentru filmul „Pădurea spânzuraţilor", cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul „Valurile Dunării", Premiul UNITER în 1996, Premiul de Excelenţă UNITER, 2001, Premiul de Excelenţă în cinematografia română, 2002.