Filmul românesc "Trio", de Ana Dumitrescu, premiera națională în Franța

Filmul romanesc "Trio", de Ana Dumitrescu, premiera nationala in Franta

În 16 septembrie a avut loc în Franța premiera națională a filmului Trio, realizat de Ana Dumitrescu, distribuit în Hexagon de Barprod. Trio este ultimul film al Anei Dumitrescu, realizatoare cunoscută prin filmul Licu, Une histoire Roumaine, care a fost selecționat să participe la mai multe festivaluri, câștigând chiar marele premiu la festivalul de film de la Leipzig. 

Acest ultim film, Trio, a participat deja la un festival, în 22 octombrie 2019, festivalul internaţional de film mediteraneean Cinemed, de la Montpellier, unde a fost selecţionat în competiţia internaţională oficială. ICR Paris a sprijinit în acel moment participarea filmului la festival, prin comunicare și promovare. 

Filmul va fi distribuit în 11 cinematografe, timp de o lună, până în 19 octombrie, astfel :

Digne  - Ciné Toiles; Grenoble  - Le Club; La Ciotat  - Cinéma Lumière; Marseille  - Les Variétés; Montpellier  - Diagonal-Capitole; Oyonnax  - Centre culturel Aragon; Paris 75006 - Saint-André des Arts; Paris 75014  - L'Entrepot; Reims  - Cinéma Opéraims; Rennes  - Cine-TNB; Vaison-La-Romaine  - Le Florian

Institutul Cultural Român de la Paris este partener al acestor evenimente, sprijinind campania de promovare la nivel național a filmului, care se va derula între 16 septembrie și 19 octombrie, cu câteva întâlniri cu publicul, dintre care în 16/09/2020, la Marsilia, a avut loc dezbaterea de la Les Variétés, cu Ana Dumitrescu, iar la Paris va urma, în 22 septembrie, o dezbatere la cinematograful L'Entrepot, cu regizoarea Ana Dumitrescu. 


Sinopsis

Filmul este o poveste în formă de film documentar, cu o durată de 82 minutes în alb-negru, a cărui premieră oficială este prevăzută în Franța în aprilie 2020 și în România în octombrie 2020.

"Trio este un film aflat la frontiera dintre documentar și ficțiune. Este o poveste de dragoste în trei, Gheorghe, soția sa și o vioară. Realizatoarea Ana Dumitrescu, mare amatoare a sunetelor viorii lui Gherghe, a efectuat un demers de parcurgere a vieții acestui om, a culturii sale țigănești și a cotidianului său. Nu a căutat în mod intenționat folclorul, ci a preferat să creioneze obiceiurilor acestu cuplu a cărui viață gravitează în jurul viorii. Filmul este pur și simplu portretul acestor trei personaje distincte, cu momente poetice, cu dragostea unui cuplu dar și cu forța artistică a interpretului. În fundal se află România de azi, realitatea sa socială dură și intensă, care devine suportabilă întocmai prin eleganța simplă a lui Gheorghe, a soției sale, a viorii. Trio devine deci o călătorie, parcurgem peisaje, oameni, vieți, o țară care se află în căutarea identității sale și o muzică tandră, care îndeamnă la dans." (revista franceză Télérama)